Imorgon går reviderade versioner av standardavtalen för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader från Byggandets Kontraktskommitté (BKK) ut på remiss genom Svensk Byggtjänst. Ett stort fokus ligger på ökad tydlighet i syfte att minska utrymmet för missförstånd och tvister. Det förväntas bidra till färre fel, minskade byggkostnader och en sundare bransch.
Standardavtalet för utförandeentreprenader, AB 25 (Allmänna Bestämmelser för utförandeentreprenader avseende byggnads- anläggnings- och installationsarbeten), är tänkt att ersätta nuvarande AB 04. Nuvarande ABT 06 är tänkt att ersättas med ett avtal för projekterings- och utförandeentreprenader, ABPU 25 (Allmänna bestämmelser för projekterings- och utförandeentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
Remissperioden startar den 15 oktober 2024 och pågår till den 28 februari 2025. Alla som vill är välkomna att lämna synpunkter.
De tidigare avtalen kom för två decennier sedan och de nya speglar branschens utveckling sedan dess.
- De nya standardavtalen har med de tidigare avtalen som grund genomgått en bred och omfattande översyn. Vidare har ett antal områden som miljö, arbetsmiljö, kvalitet, digitalisering, tvistehantering med flera fått ett ökat fokus. Därmed får branschen tillgång till väl utformade standardavtal som möter såväl dagens som morgondagens behov, säger Mats Karlsson, ordförande i BKK.
Bland de större förbättringarna finns tre områden som i de nya avtalen blir tydligare:
- Kalkylreglerna blir tydligare vilket skapar större förutsägbarhet och mer jämförbara anbud.
- Projekteringsansvaret blir tydligare vilket ska leda till färre missförstånd och stödja funktionskrav.
- Regler för kontroll och kvalitet blir tydligare vilket underlättar för parterna att i ett tidigt skede vidta åtgärder och undvika fel.
Ökad tydlighet syftar bland annat till att minska missförstånd och därmed minska den senaste tidens eskalering av kostnader för tvister. Skulle det inte räcka så innehåller de nya avtalen dessutom bättre verktyg för att lösa och reda ut meningsskiljaktigheter i ett tidigt skede samt effektivare och mer lättillgängliga tvistelösningsregler.
De nya avtalen har dessutom anpassats för att stödja en digitaliserad arbetsprocess enligt dagens och morgondagens behov.
- Det här innebär att alla i sektorn nu har chansen att lämna synpunkter på BKK:s förslag till nya standardavtal. På så sätt kan vi i samverkan få fram väl förankrade standardavtal som under lång tid kommer att skapa verklig branschnytta, säger Helen Strandgren, affärsområdeschef på Svensk Byggtjänst.
Nya standardavtal beräknas bli tillgängliga sommaren 2025. De kommer att erbjudas som nuvarande avtal i form av bok, e-bok och genom onlinetjänsten Byggjura av Svensk Byggtjänst.