Uppdaterad norm för inbrottsskydd i byggnader

Skalskyddet har avgörande betydelse för den fysiska säkerheten i en fastighet. SF 200 ger vägledning. Foto: SLR

Nu har den övergripande normen som definierar skalskyddet för ett objekt, SSF 200, uppdaterats för första gången på länge. Den har blivit tydligare, mer flexibel och mer lättförståelig.

Text: Susanne Ringheim Kilje

- Nya SSF 200 öppnar upp för fler alternativ. Man har sett på vad som är mest effektivt i olika lägen. Exempelvis har man möjlighet att använda lösningar där man undviker stora kostnader, säger Martin Järbur, sakkunnig och vd för SLR, Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund.

SSF 200 är normen för inbrottsskydd - främst mekaniska - i byggnader och lokaler, primärt kommersiella sådana. Den tar upp skyddsklasserna 1, 2 och 3 och vad man måste göra för att uppfylla klasserna som innebär olika kravnivåer för skydd mot mekaniskt angrepp. Normen ges ut av Stöldskyddsföreningen och är ett samarbete med SLR, fabrikanter, leverantörer och andra intressenter inom mekaniskt inbrottsskydd.

SSF 200 brukar normalt uppdateras vart femte år. Att det har tagit nio år den här gången beror på att många har varit involverade. Ett sextiotal personer har arbetat aktivt med normen och flera hundra remissinstanser har fått säga sitt innan utgivning. Alla områden inom hela omslutningsytan på skalskyddet har täckts. Omslutningsytan är det som står mellan lokalens skyddsvärda egendom och angriparen. Skalskyddet är det som skyddar omslutningsytan.
 

b
Installation av utrymningslås. Regler för utrymning kan kollidera med säkerhetsklassernas krav, men det går att lösa. Foto: SLR

Fungerar som avtalsgrund

- Stöldskyddsföreningens normer fungerar som en avtalsgrund och ska vara positiv för alla i branschen. Omvärldsläget förändras, produkter, kunskap och inbrottsmetoder skiftar och därför var det hög tid att se över normen. I denna utgåva ges större flexibilitet i hur man kan uppfylla kraven i de olika skyddsklasserna, säger Martin.

Anna Bennetter, som är normansvarig vid SSF, säger att projektet har varit stort och komplext, med många intressen som skulle enas.

- Normens betydelse är stor och jag är stolt över arbetet som har gjorts i arbetsgrupperna. SSF 200 förenklar arbetet med säkerheten för främst kommersiella byggnader och eftersom normen har tagits fram av branschen känner alla igen sig och det blir tydligt vad som gäller. Det förenklar också kravställningen. På det sättet sparar man både tid och pengar.

Innehåller många förbättringar

Eftersom det fanns tolkningsproblem med den tidigare utgåvan har mycket kraft lagts på att förtydliga svårtolkade delar, anpassa krav och se till att lösningar verkligen fungerar i praktiken.

Problem och brister i tidigare utgåvor har i hög grad hänfört sig till väggar. I den nya utgåvan är väggavsnitten kraftigt uppdaterade, säger Martin.

- Normen innehåller många förbättringar och är väldigt genomtänkt och genomarbetad. Det byggdes till exempel upp en rad väggar som testades för vilka angrepp de står emot. Idag finns nya sätt att göra väggar, sätt som är betydligt mer kostnadseffektiva, så det är ett gott tips att se på normen!

Inom området dörrar är det inte lika mycket nytt, men han framhåller att en godkänd låsenhet inte är nog, utan dörren i sig själv måste vara bra för att den ska vara inbrottssäker.

När det gäller just dörrar har Martin personlig erfarenhet av hur viktigt det är att funktionskraven klargörs tidigt i processen för att få en lyckad och effektiv byggprocess.

- Det finns mängder av dörrkonstruktioner och att lösa saker och ting på plats är en väldigt dålig idé. Det är komplexa samband och många krav som ska linjera, säger han.

Det totala skalskyddet avgörande

Tanken är att SSF 200 ska vara tydlig på vilken nivå som behövs på olika lokaler och byggnader samt hur skyddsklassen ska genomföras så att kravställare, som försäkringsbolag, inte ska behöva begära förstärkning av skyddet. Därför finns hänvisningar till andra regler och normer, som SS-EN 1627 med flera, så att det ska vara enkelt att sätta en ramnivå.

- Det viktiga är det totala skalskyddet. Om en del av skalskyddet är dåligt kan det ta ner alla andra åtgärder som har gjorts för att förstärka stöldskyddet, säger han.

SSF har haft ett webbinarium om SSF 200 och i höst kommer onlinebaserade halvdagsutbildningar. Vill man gå djupare erbjuder SLR en heldagskurs.

- När det kommer till detaljer och man ska jobba specifikt med till exempel dörrar är det bra att ta in specialister. En funktionssamordnare är duktig på att förstå komplexiteten och lösa direkta konflikter som kan uppstå mellan skyddsklassernas krav och andra krav och önskemål, säger Martin.

Stöldskyddsföreningen, SSF
SSF är en ideell förening som jobbar med fysiskt och digitalt stöldskydd. Samverkar brett med externa intressenter som försäkringsbolag, polisen, branschföreträdare, fastighetsägare och producenter. Förslagen till stöldskyddsnormer går ut på remiss och blir till frivilliga normer när de är godkända av aktörerna i branschen. SSF bedriver också stöldskyddshindrande kampanjer. Säkerhetskollen.se är ett sådant exempel.