Hållbar samhällsutveckling och vår byggda miljö är i centrum när 500 hantverkare, materialproducenter, förvaltare, antikvarier, arkitekter och forskare samlas i Mariestad den 25–27 september.
– Byggnadsvården och kulturmiljövården är viktiga verktyg i övergången till ett mer hållbart samhällsbyggande. Inom vår sektor finns kunskap om hur man kan arbeta klimatsmart med cirkulärt byggande och återbruk för att både bevara och utveckla kulturmiljöer, säger Susanne Thedéen, vikarierande riksantikvarie på Riksantikvarieämbetet, som inviger konventet.
Byggnadsvårdens konvent: Sveriges främsta experter samlas
Under tre dagar i september kommer Sveriges främsta experter inom byggnadsvård och kulturmiljövård att samlas. Konventet är som tidigare år utsålt.
Seminarierna täcker ett brett spektrum av ämnen, från hållbara material och byggnadstekniker till antikvariska perspektiv, varsam transformation, energi, klimat, beredskap och platsutveckling. Deltagarna kommer också att diskutera byggnadsvårdens framtida roll i samhällsutvecklingen, inklusive hur kulturmiljövården kan möta aktuella samhällsutmaningar och hur hantverkare, byggnadsvårdare och antikvarier kan bidra med lösningar.
Startskott för Byggnadsvårdsårets jubileum 2025
År 2025 markerar 50-årsjubileet av det Europeiska byggnadsvårdsåret 1975, som utlystes av Europarådet i Strasbourg. I Sverige fick Byggnadsvårdsåret stor uppmärksamhet och har påverkat kulturmiljövården sedan dess. Detta års konvent blir en kickoff för jubileumsåret 2025 och kommer att utvärdera vad vi har uppnått och vilka framtida utmaningar vi står inför.
Under 2025 planeras ett flertal aktiviteter för att uppmärksamma jubileet och öka medvetenheten om byggnadsvårdens bidrag till samhällsutvecklingen. Svenska byggnadsvårdsföreningen, som bildades som ett resultat av Byggnadsvårdsåret 1975, koordinerar jubileet.
– Vi hoppas att jubileet ska sätta fokus på varför byggnadsvård är viktigare än någonsin, säger Stephan Fickler från Svenska byggnadsvårdsföreningen.
– För det första kan byggnadsvården bidra till att rädda klimatet. Att reparera istället för att ersätta sparar resurser och minskar utsläppen. För det andra använder byggnadsvården material och metoder som garanterar lång hållbarhet. För det tredje bidrar byggnadsvården till att bevara estetiska och kulturhistoriska värden. En vacker miljö främjar välbefinnande. Äldre byggnader är skapade med omsorg, från detalj till helhet, och berättar vår historia, säger Stephan Fickler.
Om Byggnadsvårdens konvent
Byggnadsvårdens konvent hålls vartannat år sedan 2013 och har växt stadigt. Konventet samlar över 500 experter, inklusive ett hundratal föreläsare, och erbjuder över 100 programpunkter. Det är en nationell plattform för att stärka och utveckla sektorn genom fortbildning och erfarenhetsutbyte.
Konventet är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet, Västra Götalandsregionens kulturförvaltning, Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Byggnadsvårdsföretagen.
Under konventet kommer Svenska byggnadsvårdsföreningen att dela ut utmärkelsen Årets byggnadsvårdare. Parallellt hålls en byggnadsvårdsmässa som är öppen för allmänheten.