Under våren har två betydande mutbrottsdomar i bygg- och anläggningssektorn uppmärksammats: en ny härva i asfaltsbranschen samt ett fall där en byggbolags-vd har fått “gratis” renovering. Dessa domar visar på behovet av ytterligare insatser, enligt Parul Sharma, som idag tillträder som ordinarie generalsekreterare för Institutet Mot Mutor (IMM).
Trots IMM aktiva arbete med bygg- och anläggningssektorn fortsätter branschens aktörer att bryta mot svensk mutbrottslagstiftning. Parul Sharma kommenterar: “Vi har etablerat gedigna överenskommelser med sektorns företrädare, genomfört utbildningar och kompetenshöjande insatser samt haft regelbundna diskussioner med branschrepresentanter. Tyvärr är det tydligt att våra förebyggande åtgärder och samarbeten behöver intensifieras.”
I juni dömdes alla åtalade i en omfattande mutbrottsrättegång vid Göteborgs tingsrätt. Åtalet omfattade grova mutbrott, bokförings- och penningtvättsbrott samt försvårande av skattekontroll. Rättegången kretsade kring en platschef på ett stort asfaltsbolag som mottagit nästan 1,4 miljoner kronor i mutor från en markarbetsunderleverantör. Underleverantörens styrelseledamot åtalades även för att ha mutat en konsult vid ett statligt infrastrukturbolag med 635 000 kronor.
Platschefen dömdes till fängelse i 1 år och 2 månader för grovt tagande av muta, medan styrelseledamoten fick 3 år och 6 månader i fängelse och näringsförbud i 6 år. Konsultens företag ålades en företagsbot på 1 miljon kronor. Brottsligheten bedömdes som grov på grund av det betydande värdet och den systematiska karaktären.
I april dömdes även en byggentreprenörs-vd för att ha mottagit otillbörliga förmåner från en underentreprenör, däribland gratis renovering av vd
lägenhet, till ett värde av cirka 2,9 miljoner kronor. Vdfick en villkorlig dom samt 180 dagsböter à 1 000 kronor, medan underentreprenören dömdes till villkorlig dom och 140 dagsböter à 860 kronor. Företagsböter utdömdes också, 800 000 kronor till byggentreprenören och 600 000 kronor till underentreprenören.
Parul Sharma kommenterar: “Dessa domar belyser den komplexa och känsliga produktionskedjan i branschen och den korruptionsrisk som många aktörer utgör.” Hon välkomnar alla intressenter att ta del av IMM
kunskapsfrämjande insatser och att kontakta institutet vid frågor eller varningsflaggor.