Riksbankens beslut att sänka styrräntan kan ge ett uppsving för renoveringsmarknaden, eftersom lägre räntor gör svenskarna mer benägna att investera i sina hem. Detta framgår av en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av det skandinaviska golvvarumärket Pergo. Många svenskar lockas av att måla om väggar, renovera balkonger och trädgårdar, samt byta ut golv, köksluckor och badrumsinredning.
Nästan tre miljoner svenskar (27%) uppger att räntesänkningar gör dem mer benägna att investera i sina hem. Andelen är högst bland personer i åldern 25–34 år, där 38 procent säger att räntesänkningar ökar deras vilja att renovera. I åldersgruppen 40–54 år är andelen 33 procent.
– Lägre räntekostnader gör det möjligt för fler hushåll att genomföra renoveringsprojekt som de tidigare inte haft råd med, vilket ger en positiv effekt på hela renoveringsmarknaden, säger Anders Börgdal, VD på Unilin Nordic, företaget bakom Pergo.
Ungefär hälften av svenskarna planerar att starta ett renoveringsprojekt. De flesta av dessa tänker måla eller tapetsera om väggarna (21%), följt av att förbättra balkong, trädgård eller uteplats (16%). Andra vanliga projekt inkluderar att byta köksluckor (7%) och badrumsinredning (6%).
Undersökningen visar också att en fjärdedel av svenskarna (26%) vill byta sitt golv. Bland dessa anser flest att slitstyrka (66%) och lång livslängd (55%) är de viktigaste egenskaperna hos det nya golvet.
– Det är positivt att fler har råd att investera i sina hem, men vi är uppmärksamma på att så många vill byta golv. Det tyder på att många golv på marknaden inte uppfyller dagens krav på slitstyrka och hållbarhet. Valet av slitstarka och hållbara golv är bra både för miljön och ekonomin, eftersom det minskar behovet av frekventa renoveringar, säger Anders Börgdal, VD på Unilin Nordic.
Fler män (30%) än kvinnor (24%) planerar att renovera på grund av räntesänkningar. Äldre personer (55–79 år) är de som oftast inte planerar några renoveringar (60%), medan andelen är lägre bland personer i åldern 40–54 år (36%).
Geografiskt sett visar undersökningen att 32 procent av göteborgarna är mer benägna att investera i sina hem, jämfört med 20 procent av malmöborna. I Stockholm är andelen 27 procent.