Så påverkar bygglov och föreningens tillstånd din renovering

Foto: HSB

När en bostadsrättshavare vill genomföra åtgärder som kräver bygglov, som att bygga en altan eller installera balkonginglasningar, behöver både bygglov och föreningens godkännande beaktas.

Bygglov

Bygglov krävs för vissa åtgärder, till exempel balkonginglasningar eller byggnation på mark utanför lägenheten. Ansökan om bygglov prövas av byggnadsnämnden, som bedömer om åtgärden är förenlig med detaljplaner och områdesbestämmelser. Nämnden bedömer också byggnadens lämplighet och påverkan på omgivningen, inklusive tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Byggnadsnämnden måste ibland informera berörda grannar, men har ingen skyldighet att samråda med föreningen.

Bostadsrättslagen

Enligt 7 kap. 4 § bostadsrättslagen är det föreningen som ansvarar för husets fasad och föreningens mark, vilket innebär att en bostadsrättshavare behöver föreningens tillstånd för att genomföra ingrepp på dessa delar. Bygglov innebär inte automatiskt att föreningen godkänner byggnationen. Föreningen har rätt att neka tillstånd utan att behöva bevisa att åtgärden skulle medföra skada eller olägenhet.

Föreningens godkännande

För åtgärder som påverkar delar av byggnaden som föreningen ansvarar för krävs både bygglov och föreningens godkännande. Om föreningens tillstånd saknas kan byggnationen betraktas som olovlig, trots att bygglov har beviljats. I sådana fall kan föreningen kräva rättelse, vilket kan innebära att bostadsrättshavaren måste söka och erhålla föreningens tillstånd eller demontera byggnationen. Om rättelse inte vidtas, kan föreningen med hjälp av Kronofogden få byggnationen borttagen.

Sammanfattning

Bygglov och föreningens tillstånd är två separata krav. Byggnadsnämnden bedömer byggnationens överensstämmelse med planbestämmelser, medan föreningen avgör om åtgärden får utföras på föreningens ansvariga delar.