Miljö- och hälsoskyddsnämnden har uppdaterat kommunens handlingsplan för att hantera Umeås förorenade områden. Fram till 2030 ska de 54 mest prioriterade områdena ha fått tillsyn. Behovet ökar i takt med att fler områden blir aktuella för nya byggprojekt.
Nämnden, som ansvarar för tillsyn av förorenade områden, genomför mycket av sitt arbete på eget initiativ, men får årligen in cirka 50 ärenden som rör grävningar eller exploateringsplaner på förorenade platser.
– Umeå kommun strävar efter att nå 200 000 invånare till 2050 och målet är att denna tillväxt ska vara hållbar. Den ökade exploateringen medför fler ärenden för miljö- och hälsoskyddsnämnden, som spelar en central roll för att säkerställa att det växande bostadsbyggandet sker på ett hållbart och säkert sätt, säger Andreas Sjögren (S), ordförande i nämnden.
Förorenade områden är platser som är så kontaminerade att de kan utgöra en risk för hälsa eller miljö. De flesta av de högst prioriterade områdena, med riskklass 1 eller 2, ligger i områden som kan bli aktuella för byggnation inom en snar framtid. Nämnden är varje år involverad i cirka 15 exploateringsplaner eller andra planärenden som rör förorenade områden.
I Umeå kommun finns det 576 platser där man antingen har konstaterat föroreningar eller bedömer att det kan finnas sådana. Av dessa är 122 inventerade och riskklassade, medan övriga har fått en översiktlig riskbedömning baserat på den tidigare verksamhetens art.
Sedan oktober 2022 har kommunen en handlingsplan för att systematiskt arbeta mot målet om en giftfri miljö. Denna plan identifierar 54 områden som särskilt prioriterade baserat på deras riskklassning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu beslutat att revidera planen.
Enligt kommunens tidigare mål skulle dessa 54 förorenade områden ha undersökts och vid behov åtgärdats senast 2025, men det målet kommer inte att nås.
– Våra lokala miljömål är mycket ambitiösa. När vi nu arbetar systematiskt och följer upp objekten blir det tydligt att många av våra ärenden tar lång tid och kräver flera steg med ansvarsutredningar, undersökningar och ibland även åtgärder, säger Andreas Sjögren (S).
Det reviderade målet i handlingsplanen är att till 2026 ha avslutat tillsynsinsatser för 37 av de 54 prioriterade områdena. Till 2030 ska samtliga 54 områden ha genomgått tillsyn.