Ludvig & Co Fastighetsförmedling, mäklare av skogs- och lantbruksfastigheter, har sammanställt statistik över försäljningar av skogsfastigheter för det första halvåret 2024. Enligt statistiken har det skett en markant nedgång på över 11 procent i hela Sverige. I norra Sverige är nedgången som mest påtaglig, medan den är minst i mellersta Sverige. Statistiken visar också att priserna på skogsmark nådde en botten under det första kvartalet, men har börjat stiga igen därefter.
Ränteläget som huvudorsak till prisnedgången
Sedan maj 2022 har Riksbanken genomfört en snabb och kraftig höjning av reporäntan, med den sista höjningen i slutet av september 2023. Denna ränteuppgång har haft en negativ inverkan på marknaden för skogsfastigheter, där det ofta har funnits en stor skillnad mellan säljares och köpares uppfattningar om priserna. Skogsägare med hög belåning har haft det svårt, medan de med låg belåning har haft god lönsamhet tack vare höga priser på skogsråvara. Trots höga priser på skogsråvara har räntehöjningarna lett till en prisnedgång på skogsmark som började hösten 2022 och fortsatt under 2023 och första kvartalet 2024.
Största nedgången i norra Sverige
I norra Sverige, där priserna på skogsmark höll sig stabila längst när räntehöjningarna började, har priserna under det första halvåret 2024 minskat med hela 20,3 procent. Genomsnittliga priser har sjunkit från 371 kr/m³sk till 296 kr/m³sk. Denna stora nedgång är ovanlig och Ludvig & Co Fastighetsförmedlings mäklare i regionen märker av en minskning i intresse och längre försäljningstider, särskilt för stora fastigheter och de med lite slutavverkningsbar skog. Intresset för skogsinvesteringar har dock varit konstant, och en försenad säsong på grund av snö har påverkat statistiken för norra Sverige.
Nedgång i mellersta Sverige
I mellersta Sverige har priserna på skogsmark sjunkit med 5 procent, från 535 kr/m³sk till 508 kr/m³sk. Här reagerade marknaden snabbare på prisnedgången än i norr, vilket resulterar i en tidigare och större nedgång i statistiken. Liksom i norra Sverige var de lägsta priserna i det första kvartalet, men priserna har stigit under det andra kvartalet och juli 2024.
Marknadsområdeschefen Markus Helin noterar att marknaden i mellersta Sverige börjar hitta en ny balans där köpare och säljare möts och att lägre priser på skogsmark kombinerat med höga priser på skogsråvara är en fördelaktig kombination.
Nedgång i södra Sverige
I södra Sverige har priset på skogsmark minskat med 10,6 procent under det första halvåret 2024, från 850 kr/m³sk till 760 kr/m³sk. Denna nedgång var den första som registrerades när priserna började sjunka hösten 2022. Trots de lägre priserna är det tydligt att den tidigare kraftiga uppgången i priserna under åren 2000–2022 nästan har utraderats. Även i södra Sverige var de lägsta priserna i det första kvartalet, men priserna har stigit under det andra kvartalet och juli 2024.
Fastighetsmäklaren Jennie Bråthén påpekar att intresset har varit stort för mindre skogsfastigheter och sådana med mycket slutavverkningsbar skog, medan större fastigheter med högre kapitalbehov varit svårare att sälja. Detta kan förändras med de nuvarande räntesänkningarna.
Botten är nådd
Under det andra kvartalet har priserna på skogsmark i alla tre regioner — norra, mellersta och södra Sverige — börjat stiga igen.
Affärsområdeschefen Peter Calderon framhäver att Riksbankens räntesänkning i maj 2024 har lett till att köpare och säljare har kunnat mötas på ett bättre sätt, vilket har resulterat i ökat intresse för skogsfastigheter och fler avslut. Med räntesänkningar och fortsatt höga priser på skogsråvara förväntas marknaden för skogsfastigheter stabiliseras och priserna stiga. Trots tidigare felaktiga prognoser för 2024 är vår förväntan att marknaden kommer att förbättras under hösten, med en ökning i skogsmarkspriserna, även om det kommer att finnas stora prisvariationer mellan olika fastigheter.
Om prisstatistiken för skogsmark
Ludvig & Co Fastighetsförmedling, Sveriges ledande mäklare av lantbruksfastigheter, publicerar löpande prisstatistik för skogsmark. Statistiken baseras på genomsnittliga priser för skogsfastigheter förmedlade under det första halvåret 2024 och redovisas på riksnivå samt uppdelat i tre regioner och tio geografiska områden. Statistiken presenteras i enheter av kr/m³ (skogskubikmeter).