Stress och psykisk ohälsa är fortfarande stora problem inom byggbranschen. Mer än hälften av de anställda upplever stress på jobbet varje vecka, och 60 % har mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete det senaste året. Även om slagsmål är relativt sällsynta, är de fortfarande förekommande. Detta framgår av den senaste Ramirentrapporten.
Enligt rapporten, som baseras på svar från över 500 byggarbetare, känner 54 % av arbetarna sig stressade på jobbet varje vecka. Stressen kan bero på flera faktorer, inklusive pressade tidsramar, bristfällig kommunikation, konflikter, otydligt ledarskap eller avsaknad av riktlinjer för verksamheten.
Rapporten visar även på en fortsatt hög nivå av psykisk ohälsa i branschen, där 60 % uppger att de mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete under det senaste året. En fjärdedel (23 %) av de svarande har upplevt detta så ofta som en eller flera gånger i månaden.
Ytterligare statistik från rapporten visar att 40 % av arbetarna upplever mobbning på arbetsplatsen, och 70 % rapporterar att nedlåtande kommentarer och skämt om sexuell läggning, kön eller kulturell bakgrund är vanliga. 8 % av de svarande uppger även att slagsmål förekommer, om än sällan.
Madelen Söderström, HR Business Partner på Ramirent, betonar vikten av att företag är uppmärksamma på och agerar mot mobbning och ett osunt arbetsklimat. Detta är avgörande inte bara för medarbetarnas hälsa, utan även för effektiviteten och säkerheten på arbetsplatsen. Dessutom kan det bidra till att minska sjukskrivningar och personalomsättning.
"Det kostar inte att arbeta med välbefinnande, men det kan bli dyrt att inte göra det. Det är viktigt att skapa en miljö där det är accepterat att prata om mental hälsa och att erbjuda det stöd som behövs för att skapa och bevara psykologisk trygghet. Detta kräver engagemang och ansvar från både individer och ledning," säger hon.
Tips för att skapa en sundare arbetsplats:
- Var inkluderande mot dina kollegor – att vara del av ett sammanhang är viktigt för de flesta.
- Fråga hur dina kollegor mår – det öppnar upp för psykologisk trygghet.
- Skapa ett tillåtande klimat och uppmuntra till att uttrycka känslor och åsikter.
- Peppa varandra att diskutera känsliga ämnen som psykisk ohälsa.
- Uppmuntra nya idéer och förslag.
- Erkänn misstag – det är en del av lärandeprocessen.
- Säkerställ att det finns tydliga riktlinjer för hur man ska bete sig mot varandra. Om inte, ställ krav.
- Var beredd att säga ifrån – exkludering, kränkningar och sexuella trakasserier är aldrig okej.
- Skapa balans mellan arbete och fritid och sätt gränser för både dig själv och andra.
Ramirentrapporten har genomförts med hjälp av Novus och omfattar över 500 personer inom byggbranschen. Rapporten belyser hur olika faktorer påverkar arbetsplatsen, inklusive miljö, säkerhet, kompetensbehov, jämställdhet, hälsa och digitalisering. Undersökningen kan laddas ner här.