Kraftiga regn och stora översvämningar blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna. Trots detta underskattar många fastighetsägare sitt eget ansvar och är ofta omedvetna om vilka förebyggande åtgärder de själva kan vidta. Forskare vid Linköpings universitet har nu visat hur man kan underlätta det förebyggande arbetet.
Forskning från Linköpings universitet
Biträdande professor Mattias Hjerpe och universitetslektor Sofie Storbjörk vid Tema Miljöförändring på Linköpings universitet påpekar att fastighetsägare, oavsett storlek, ofta tror att det är kommunens ansvar att skydda byggnader från översvämningar vid kraftiga regn. Men enligt Sveriges officiella klimatanpassningsstrategi är det faktiskt fastighetsägarens ansvar.
– Vi behöver öka medvetenheten om att fastighetsägaren spelar en viktig roll, och att det finns många åtgärder som inte kräver ombyggnation av hela fastigheten, säger Sofie Storbjörk.
Det råder även osäkerhet bland stora kommunala fastighetsbolag om hur de ska genomföra förebyggande åtgärder. För att hitta nya metoder har forskargruppen samarbetat med fyra kommunägda bolag som förvaltar över 2300 byggnader i Linköping och Norrköping, inklusive hyreshus och byggnader för offentliga verksamheter. Forskarnas förslag presenteras i tidskriften Building Research and Innovation.
Fynd vid inspektioner
Forskarna undersökte översvämningsriskerna för byggnader och fann att många låg på platser med hög risk för stigande vattennivåer. Det gäller cirka hälften av hyreshusen och en tredjedel av byggnader som rymmer verksamheter som förskolor och äldreboenden. Under inspektionerna av 604 byggnader identifierades flera svagheter i konstruktionerna. En tredjedel av byggnaderna hade öppningar vid marknivå och upp till hälften riskerade att få in avloppsvatten i källaren på grund av avsaknad av backventiler. Många byggnader hade också sprickor eller öppna hål i grunden eller fasaden.
Förebyggande arbete genom prioritering
Den stora mängden problem gjorde det svårt för bostadsbolagen att veta var de skulle börja. För att hitta lösningar höll forskarna workshops med nyckelpersoner där de fick identifiera de allvarligaste konsekvenserna vid en översvämning: skador på människor, evakueringar av hyresgäster och skador på tekniska installationer eller andra kritiska funktioner. De här riskerna kopplades sedan till de byggnadsproblem som identifierats. Detta hjälpte till att prioritera de mest utsatta byggnaderna och välja de mest effektiva åtgärderna.
Även bland stora bostadsbolag fanns uppfattningen att det är kommunens ansvar för förebyggande arbete. Forskarnas analys visade dock att fastighetsägare har möjlighet att genomföra många åtgärder själva, till exempel att flytta viktiga verksamheter från källare, installera vattentäta dörrar, sätta upp backventiler, höja trösklar vid entréer och se till att marken lutar bort från byggnaden.
Slutsatser och rekommendationer
Forskarna betonar att det bästa sättet att arbeta är att utgå från ett värsta-scenario och byggnadernas specifika svagheter. Det är också viktigt att både kommuner och stora bostadsbolag öppet delar med sig av sina åtgärder, vilket skulle kunna vara till hjälp för mindre fastighetsägare, såsom bostadsrättsföreningar och villaägare. En annan studie som forskarna publicerat i Buildings visar att bostadsrättsföreningar ofta underskattar risken för översvämningar och att även de som har drabbats tidigare inte har vidtagit förebyggande åtgärder på grund av okunskap.
– Det kommer att bli mycket tydligare vad man kan göra om bostadsbolag och kommuner delar med sig av sina erfarenheter. Då kan även en lekman enkelt följa efter och vidta liknande åtgärder, säger Mattias Hjerpe.