Under 2024 färdigställdes renoveringen av Kivikko Sortti-stationen i Helsingfors. I projektet återanvändes titanzinkplåt från Kiasma konstmuseums tidigare fasader. Arbetet genomfördes i samarbete mellan Rheinzink, Helsingforsregionens miljötjänster (HSY) och Kivinen Rusanen Architects. Projektet har uppmärksammats genom att få utmärkelsen German Design Award 2025 i kategorin Excellent Architecture.
Plåten från Kiasmas fasader demonterades 2020 och har sedan dess använts i flera byggprojekt, däribland Onsala rymdobservatorium och olika miljöstationer i Finland. Kivikko Sortti-stationen är ett av dessa projekt.
Stationen är HSY:s största av sitt slag. I samband med renoveringen byggdes även nya byggnader på området. Fokus låg på materialens livscykel, återvinningsbarhet och energieffektivitet samt utsläpp under både produktion och drift. Fasaderna på de nya byggnaderna kläddes med återvunnen zinkplåt från Kiasma. Betongkonstruktionerna består av så kallad grön betong, och stommarna är tillverkade i trä.
Funktion och utformning i samspel
Arkitektkontoret Kivinen Rusanen utgick i projektet från att skapa en anläggning som både fyller sitt praktiska syfte och samspelar med omgivningen. Det avspeglas i formspråket, som präglas av enkla linjer, naturliga material och balanserade proportioner.
– Vi ville skapa en byggnad som inte bara fyller ett praktiskt syfte utan också representerar hållbar och tidlös arkitektur. Zinkplåtarna valdes just för sina egenskaper – de står emot tuffa väderförhållanden, kräver minimalt underhåll och åldras vackert, säger Nina Rusanen från Kivinen Rusanen Architects.
Hon fortsätter:
– Redan från projektets början var det tydligt för oss att vi ville arbeta med just detta material och med Rheinzink, eftersom vi har haft ett mycket givande samarbete tidigare. Zinkplåt är en värdefull men extremt hållbar och återvinningsbar resurs, som i vissa fall även kan omformas på nytt. De plåtar som nu används vid Kivikko Sortti-stationen togs ned från Kiasmas svängda fasad år 2020, där de inte längre kunde användas.
Demonteringen genomfördes med hänsyn till att bevara materialet i så gott skick som möjligt.
– Så vitt jag vet är återanvändningen av Kiasmas titanzinkplåtar i denna omfattning den första av sitt slag, säger Kari Koskinen, regionchef och teknisk expert på Rheinzink för Sverige, Finland och Norge.
Han tillägger:
– Plåtarna har suttit på plats i över tjugo år, har fortfarande samma hållbarhet och den naturliga patinan som alla väntar på.
Ekologisk utgångspunkt i planeringen
Ekologisk hållbarhet har varit en viktig aspekt vid planeringen av miljöstationen. Valet av zinkplåt relaterar till detta, då materialet är helt återvinningsbart och har en produktionsprocess med relativt låg miljöpåverkan. Dess långa livslängd bidrar även till att minska underhållsbehovet.
– Som arkitekt uppskattar jag material som är autentiska och enkla. Zink har flera fördelar i offentlig byggnation. Det är ett naturligt, underhållsfritt och helt återvinningsbart material, vars patinering över tid förbättrar både dess estetik och hållbarhet. Rheinzinks förpatinerade zinkplåtar skapar harmoni i byggnadens uttryck och anpassar sig naturligt till sin omgivning, säger Nina Rusanen.
Samverkan i projektet
Projektet har lett till en uppmärksammad lösning där tekniska, estetiska och ekologiska faktorer integrerats.
– Även om att vinna priser inte är vårt huvudsakliga mål, känns det ändå fint att beställarens och alla projektparters goda samarbete får internationell uppmärksamhet. Vi har ett fantastiskt samarbete med Rheinzink och deras expertråd om materialhantering är ovärderliga, säger Nina Rusanen.
Kari Koskinen lyfter också samarbetet:
– Kivinen Rusanen Architects har god kunskap om Rheinzinks produkter och titanzink som material. Det skapar en stabil grund för samarbetet, som vi ytterligare har stärkt genom våra gemensamma projekt. Vi ser fram emot att fortsätta vårt värdefulla samarbete även i framtiden.
Den renoverade stationen erbjuder förbättrade återvinningstjänster för privatpersoner, företag och kommunala aktörer.