Mimers bostadsprojekt Hulte har utsetts till vinnare av Arkitekturpriset i Västmanland 2025.
– Priset är ett bevis på vårt engagemang för att skapa hållbara och attraktiva boendemiljöer i Västerås, säger byggchef Henrik Sjölund.
Vinnaren presenterades under Sveriges Arkitekter Västmanlands årsmöte i måndags, och själva prisutdelningen kommer att äga rum under Västerås Arkitekturdagar den 16 maj.
– Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet att utveckla Kvarteret Hulte där både 60 lägenheter samsas med Västerås första co-living. Priset är ett bevis på vårt engagemang för att skapa hållbara och attraktiva boendemiljöer i Västerås för våra hyresgäster och västeråsarna. Extra roligt är att konstverken nämns i motiveringen av priset eftersom det är något vi adderar i all nyproduktion, säger Henrik Sjölund, byggchef hos Mimer.
– Det vinnande projektet vågar ta plats i stadsrummet och stärker de omkringliggande stads- och gaturummen. Den turkosa skulpturen "The Globe" av Monica Gora sprider ett mjukt sken i mörkret och bjuder in till kvarteret. Ett projekt väl värt ett arkitekturpris, säger Nora Kvassman, arkitekt och sammankallande i juryn.
Projektets arkitekter är ORIGO Arkitekter AB och Archus Arkitekter (ansvariga för förstudie och detaljplaneunderlag), samt landskapsarkitekten DCL.13 Arkitekter och Ingenjörer.
– Genom att dela ut det här priset vill vi betona värdet av god arkitektur och väl gestaltade livsmiljöer, säger Ingrid Legrell Crona, ordförande i Sveriges Arkitekter Västmanland.
Juryns motivering
På det som tidigare varit en parkeringsplats utmed Kopparbergsvägen i Västerås har Mimer uppfört två punkthus som vågar ta plats i stadens siluett. Kaxiga plåtfasader möter varma inglasade träfasader, en komposition som stolt står i kontrast till sin omgivning. Samtidigt stärker den sammanlänkande entrévåningen och gårdsmiljöerna de omkringliggande stads- och gaturummen. Vid entrén mot Kopparbergsvägen välkomnar en stor blå lysande glob, formgiven av Monika Gora.
Entrévåningen innehåller bland annat sociala och funktionella ytor för de boende, noggrant gestaltade med ljusinsläpp och glaspartier för att stärka trygghetskänslan och det sociala livet för samtliga hyresgäster.
Det högre punkthuset innehåller vanliga hyreslägenheter medan det lägre huset inrymmer ett co-living boende där hyresgästerna hyr ett eget rum i en lägenhet som delas med fem andra. De båda husen är omsorgsfullt planerade och gestaltade med genomtänkta planlösningar, tilltagen takhöjd, generösa balkonger och fängslande utblickar åt samtliga väderstreck. Sammantaget ett bostadsprojekt som kompletterar stadsbilden och bostadsutbudet samtidigt som det sätter sina hyresgäster i fokus.
Juryn bestod av fyra representanter från Sveriges Arkitekter samt en extern medlem med relevant bakgrund, denna gång Erika Andersson, utvecklingsledare för folkhälsa vid Region Västmanland. Övriga jurymedlemmar var Hans Larsson, landskapsarkitekt, Erik Hidman, arkitekt och Elin Grönberg, arkitekt.