Ny sajt samlar verifierade VA-rekommendationer vid bygg

Sara Lehn, VD Säker Vatten. Foto: Kim Norman
Sara Lehn, VD Säker Vatten. Foto: Kim Norman

Boverkets nya byggregler, som börjar gälla den 1 juli, saknar allmänna råd och ställer i stället krav på att branschen tolkar funktionskraven. En ny webbplats samlar nu verifierade branschrekommendationer som ska underlätta arbetet för byggherrar, entreprenörer och andra aktörer i byggprocessen.

Boverkets nya byggregler, som träder i kraft den 1 juli i år, innehåller inte längre allmänna råd, utan är i stället formulerade som funktionskrav. Det innebär att branschen ansvarar för att tolka och tillämpa funktionskraven. Det kan till exempel göras i branschrekommendationer. Nu lanseras hemsidan där pågående och verifierade branschrekommendationer enkelt tillgängliggörs för alla.

Boverket har länge varit öppna med förändringen i de nya byggreglerna, vilket gjort att flera branschorganisationer kommit i gång med arbetet att ta fram branschrekommendationer.

– Problemet är bara att den som ska bygga eller bygga om, behöver söka efter rekommendationer hos alla branschorganisationer och tillverkare. Därför har vi tagit fram branschrekommendationer.se, som en ren samlingssida, som alla kan komma åt, säger Sara Lehn, VD för Säker Vatten, som är initiativtagare till sajten.

Rekommendationer i hela byggprocessen
Branschrekommendationerna arbetas fram tillsammans med representanter för byggherrar, konsulter, entreprenörer, produktleverantörer och försäkringsbolag.

För att säkerställa att rekommendationen uppfyller alla krav, bör den granskas av en tredje part. RISE är i nuläget ensamma om att tillhandahålla en metod för granskning och verifiering av branschrekommendationer enligt den internationella standarden ISO 17029:2019.

– På branschrekommendationer.se finns både information om pågående rekommendationer och verifierade rekommendationer, säger Sara Lehn.

Tre syften med rekommendationerna
Avsikten med verifierade branschrekommendationer är att den som tillämpar rekommendationerna ska få:

en säker installation med bra funktion för brukaren som fungerar över tid
en installation som är fackmässigt utförd och därmed försäkringsbar
en installation där det är tydligt att den uppfyller samhällets krav i Boverkets nya byggregler

Branschrekommendationerna ska kunna tillämpas i alla delar av byggprocessen, projektering, bygglovshantering, utförande och val av installationsprodukter.

Källa: Branschorganisationen Säker Vatten