Det internationella arkitekturpriset Brick Award tar nu emot bidrag till 2026 års upplaga. Priset uppmärksammar innovativ tegelarkitektur och ger arkitekter en chans att få sina projekt granskade i en internationell kontext. Tegelföretaget Wienerberger uppmanar svenska arkitekter att delta för att bidra med exempel på svensk tegelarkitektur.
Brick Award delas ut vartannat år av Wienerberger-koncernen i Wien och lyfter fram tegelprojekt från hela världen. Anmälan för 2026 års tävling är öppen fram till den 9 mars 2025. Svenska arkitektkontor har tidigare deltagit, och Wienerberger ser gärna att fler svenska bidrag skickas in.
– Sverige har en lång tradition av att bygga i tegel, och Brick Award är ett tillfälle att visa hur materialet används i svensk arkitektur. Senast ett svenskt projekt fick utmärkelse var 2018, då Värtan Bioenergy CHP-Plant i Stockholm prisades i kategorin ”Building outside the box”, säger Linda Larsson-Levin, arkitektrådgivare på Wienerberger.
Vid den senaste upplagan av priset skickades 743 projekt in från 54 länder. Då deltog representanter från FOJAB vid prisutdelningen, och arkitekt Joachim Lundquist delar med sig av sina intryck:
– Det var intressant att ta del av olika sätt att använda tegel. I Sverige är vi ofta återhållsamma i materialval och uttryck, medan tävlingen visade att det finns stor variation i hur tegel kan tillämpas, säger Joachim Lundquist.
Om Brick Award
Brick Award har funnits sedan 2004 och fokuserar på arkitektur där tegel spelar en central roll. Fem kategorier bedömer projekt utifrån funktion, estetik och hållbarhet:
- Feeling at home (bostäder och radhus)
- Living together (bostadsprojekt och urbana lösningar)
- Working together (kontors- och kommersiella byggnader)
- Sharing public spaces (offentliga byggnader och infrastruktur)
- Building outside the box (experimentella lösningar)
En internationell jury väljer ut 50 nominerade projekt, som publiceras i Brick Book. Vinnarna presenteras vid en ceremoni i Wien. Priset är öppet för alla tegelprojekt, oavsett tillverkare.
FOJAB planerar att delta med sitt projekt Kv. Hanna, ett multikvarter i Burlöv där tegel har använts för att knyta an till platsens historia. Joachim Lundquist ser tävlingen som ett tillfälle att sprida svensk arkitektur internationellt:
– Arkitekter arbetar med att kombinera estetik och funktionalitet inom givna ramar. Att delta i en internationell tävling som Brick Award kan ge nya perspektiv och erfarenheter, säger han.
Anmälan
Projekt som deltar i Brick Award 2026 ska vara uppförda från och med 2022 och bestå huvudsakligen av tegel, exempelvis fasadtegel, skärmtegel, taktegel eller marktegel. Projekten kan vara nybyggen, renoveringar eller ombyggnader och måste passa in i någon av de fem tävlingskategorierna.
Sista dag för anmälan är 9 mars 2025.