Södra levererar KL-trä till Göteborg Grand Central

Fotograf: Reiulf Ramstad Arkitekter för Jernhusen

Byggnationen av Göteborg Grand Central har påbörjats – ett nytt stationshus i en ny stadsdel. Södra levererar, tillsammans med Hybridge, 9 100 kvadratmeter korslimmat trä (KL-trä) till delar av byggnadens stomme.

Projektet har fokus på hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Stommen består till stor del av trä och kombineras med återvunnet tegel, klimatförbättrad betong och återvunnet stål.

Byggnaden kommer att vara cirka 120 meter lång och över 20 meter hög. Invändigt används synligt trä i olika former.

– Att använda trä som byggmaterial bidrar till minskade koldioxidutsläpp och lagrar koldioxid under byggnadens livstid. Trä skapar även en behaglig miljö, säger Andreas Berge, affärsområdeschef på Södra Building Systems.

Hybridge, tidigare Prefabsystem Syd, är ansvarig för stomentreprenaden och har samarbetat med Södra under en längre tid.

– Vi har arbetat med Södra från tidigt anbudsskede. Kombinationen av ett etablerat samarbete, leveranskapacitet och låg klimatpåverkan var avgörande i valet av KL-träleverantör, säger Mårten Holmberg, VD och affärschef på Hybridge.

Montaget genomförs av KL Projekt, en samarbetspartner till Södra.

Byggstart skedde i september 2024. KL-träleveranserna påbörjas under första kvartalet 2025. Stationshuset beräknas stå klart i december 2026, med färdigställande av de övre våningsplanen i början av 2027.

Arkitekten bakom projektet är Reiulf Ramstad Arkitekter. PEAB är totalentreprenör, och Jernhusen äger och kommer att förvalta byggnaden.

b
Fotograf: Reiulf Ramstad Arkitekter för Jernhusen
b
Fotograf: Reiulf Ramstad Arkitekter för Jernhusen

KL-trä och Södras värdekedja

KL-träet tillverkas vid Södras anläggning i Värö utanför Varberg, där produktionen är integrerad med massabruket och sågverket. Detta gör att hela trädet kan tas till vara. Råvaran kommer från familjeskogsbruk anslutna till Södra, en skogsägarförening med över 50 000 medlemmar.

Vad är KL-trä?

KL-trä tillverkas av sågat granvirke som fingerskarvas, limmas och läggs i korsvisa skikt. Det ger ett starkt och stabilt byggelement med hög formstabilitet. Med modern CNC-teknik uppnås hög precision, vilket effektiviserar byggprocessen.