Nu kommer förslag från Boverket gällande krav på energiprestanda för befintliga lokalbyggnader. Dessa krav erbjuder en viktig möjlighet att minska kostnader och klimatpåverkan, samtidigt som vi moderniserar vårt byggnadsbestånd och främjar en hållbar framtid.
Boverket har nyligen lagt fram förslag gällande krav på energiprestanda i befintliga lokalbyggnader. Detta är en del av Sveriges implementering av EUs nya direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD). Förslaget innebär en viktig förändring, då krav för första gången ska införas i befintliga byggnader. Direktivet säger att de 16 procent sämsta lokalbyggnaderna ska uppgraderas till 2030, och de 26 procent sämsta till 2033 (jämfört med energiprestandan år 2020).
Dessa nya krav erbjuder en värdefull möjlighet för Sverige att minska både kostnader och klimatpåverkan, samtidigt som vi moderniserar vårt befintliga byggnadsbestånd. Det är viktigt att betona att dessa krav inte är orimligt stränga, utan snarare en nödvändighet i avsaknaden av tydliga regler för befintliga byggnader tidigare!
Boverket skriver i rapporten att de föreslagna gränsvärdena kan uppnås genom lönsamma åtgärder, och utan att skada kulturvärden. Det betyder att det i 26% av Sveriges lokalbyggnader finns lönsamma åtgärder som inte blir genomförda. Dessa förändringar sker alltså inte alltid av sig själva, trots att de är positiva, ibland behövs styrmedel för att sätta utvecklingen i rörelse.
En utmaning med förslaget ligger dock i hur energiprestanda beräknas. Enligt Boverkets rapport behöver cirka 23 000 lokalbyggnader förbättra sin energiprestanda, varav drygt 13 000 använder el eller gas/olja som energibärare. Nuvarande beräkningsmetoder innebär att dessa byggnader till stor del kan uppfylla kraven enbart genom att byta energibärare, utan att faktiskt minska energibehovet. Det är bra att byta bort gas/olja, men denna åtgärd ska inte minska incitamenten för verklig energieffektivisering.
Att förbättra energiprestandan är också avgörande för att framtidssäkra byggnader mot stigande energipriser och öka energisäkerheten, både i Sverige och inom EU. Dessutom kommer det att förbättra inomhusmiljön i många byggnader som idag lider av brister.
Sammanfattningsvis representerar kraven på energiprestanda i befintliga lokalbyggnader en chans för Sverige att både minska klimatpåverkan och modernisera vårt byggnadsbestånd på ett hållbart och lönsamt sätt. Genom att höja energiprestandan skapar vi långsiktiga fördelar för både miljön, ekonomin och människors välbefinnande.
Dessa EU-krav är en nödvändig och lönsam väg framåt för Sverige!