Nock Massiva Trähus får en ny vd – Annika Knaust tillträder, och tar över efter Olle Knaust. Företaget kommer under året att växla upp sitt arbete med att bygga klimatsmarta bostäder.
– Det ska bli väldigt roligt att leda vårt arbete för att skapa fler klimatsmarta bostäder som människor har råd att bo i. Tillsammans med våra delägare och investerare kommer vi fortsätta att möta både bostadsbristen och klimatkrisen, säger Annika Knaust, tillträdande vd på Nock Massiva Trähus.
Nock Massiva Trähus bygger flerbostadshus i massivt trä med en industrialiserad byggprocess. Att bygga modulärt i korslimmat trä gör det möjligt att producera bostäder med hög kvalitet och låg klimatpåverkan. Annika Knaust har arbetat inom företaget sedan 2019, senast som projektansvarig, och tillträdde som vd den 1 februari. Hon efterträder Olle Knaust, som lämnar posten efter 4 år och fortsättningsvis ingår i Nocks styrelse.
– Som styrelseordförande vill jag rikta ett stort tack till Olle Knaust, som varit en mycket uppskattad och driven vd. Nu ser jag fram emot att ytterligare växla upp Nocks klimatsmarta bostadsbyggande tillsammans med Annika Knaust, säger Tomas Haglund-Flemström, Head of Impact & Innovation på Formica Capital.
Nock kommer under våren att bygga Träpalatset och Konstnären, två fastigheter i Uppsala som omfattar 140 hyreslägenheter, och etablerar även 12 stadsradhus i Malmös miljöstadsdel Sorgenfri. Därtill närmar sig tre projekt slutbesiktning redan under första kvartalet: Fiolen i Norrköping omfattar 44 hyreslägenheter, Godisfabriken rymmer 67 hyreslägenheter i Gävle och Kantorn är en påbyggnation på befintliga bostadshus i Uppsala som omfattar 43 hyreslägenheter.
– Det är särskilt spännande att ta över vd-rollen i en tid då både samhällets och våra egna klimatambitioner ökar. Byggbranschens nyinförda krav på klimatdeklarationer är ett positivt steg, och långsiktigt är vår målsättning att kunna erbjuda byggnader som är NollCO2-certifierade, säger Annika Knaust.
Byggindustrin står i dag för drygt 20 procent av Sveriges utsläpp. Nocks kostnadseffektiva och flexibla sätt att bygga har flera fördelar som bidrar till att minska utsläppen från byggfasen. Samtidigt fungerar husen som en kolsänka, då koldioxiden som träden bundit under uppväxten fångas i byggnaden. Tillsammans med det låga energibehovet och ett ansvarsfullt skogsbruk bidrar hus i korslimmat trä till Sveriges mål om klimatneutralitet till 2045.