Miloområdet, det gamla militärområdet som ligger i anslutning till Sundbybergs nya stadsdel Ursvik, står inför en omfattande omvandling från militärområde till rekreationsområde. Miloområdet fungerar som en länk mellan Ursvik och Igelbäckens naturreservat. En ny ridanläggning är tänkt att bli först ut i Miloområdets omvandling, som tillgängliggör dess natursköna omgivningar för allmänheten.
Ridanläggningen skulle egentligen börja byggas under senvåren 2015, men byggstarten har skjutits på framtiden eftersom Försvarsmakten för närvarande arbetar med att analysera och sanera marken, som förorenats av den tidigare militära verksamheten. Ridanläggningen är efterlängtad av många Sundbybergsbor och behovet av en ridanläggning väntas bli ännu större i takt med att Ursvik får allt fler nya invånare.
Nav i det framväxande Miloområdet
Det gamla militärområdet är en länk mellan den växande stadsdelen Ursvik och Igelbäckens naturreservat. Sundbybergs stads ambition är att området ska användas till rekreation och friluftsliv. En viktig del i detta är den nya ridanläggningen, som många ridintresserade Sundbybergsbor har längtat efter. Den nya ridanläggningen blir ett nav i det framväxande Miloområdet och beräknas ha plats för mellan 35 och 40 hästar. Utöver ridhuset anläggs även hagar och en rastbana.
– Vår ambition är att ridhuset ska vara lättillgängligt och även inbjuda till socialt umgänge. På andra våningen byggs ett café och utanför ridhuset skapas en mötesplats för grupper. I Ridhuset byggs även en läktare, ett domarbås och en rullstolslift som tillgängliggör ridhuset även för funktionshindrade, säger Erik Jarlöv, arkitekt och delägare på Urban Design, som ritat det nya ridhuset i Miloområdet.
Inslag av grön plåt påminner om militärt arv
Ridhuset ska även förses med en egen förbränningsanläggning som medför att hästgödsel kan omvandlas till värme som kan värma upp anläggningen.
– Miloområdet är spännande eftersom det är ett område i gränslandet mellan stad och landsbygd. Det återspeglas i ridhusets utformning, som är en kombination av en klassisk röd träbyggnad och mer moderna inslag, exempelvis ett tak med sedum. I huset finns även inslag av grön plåt som påminner om områdets militära historia, säger Erik Jarlöv.