Nu påbörjas en ny satsning i Arenastaden i Solna, där Dalvägen utvecklas till en stadsgata med nya arbetsplatser, bostäder, restauranger, caféer och en ny tunnelbaneuppgång. Projektet har inletts med en cirkulär insats där äldre byggnader rivs, och rivningsmaterialet antingen återbrukas eller återvinns.
De första investeringarna omfattar rivning av befintliga byggnader och omläggning av bilvägar för att skapa utrymme för utvecklingen av Dalvägen till en modern stadsgata med blandad bebyggelse. Byggnation av nya kontorsbyggnader och bostäder kommer att bero på marknadsförutsättningar och hyresavtal.
– Det mest troliga är att vi börjar med kontorsbyggnaden närmast pendeltågsstationen och den nya tunnelbanestationen. Det är även den byggnaden som är först ut i rivningsarbetet. Men marknadens intresse kommer att avgöra vilket projekt som påbörjas först, säger Johan Zachrisson, Chef Affärsutveckling på Fabege.
Idag finns cirka 30 000 arbetsplatser och 3 000 bostäder i Arenastaden, och hit kommer årligen 15 miljoner besökare. Fabege fortsätter nu att utveckla området, där Dalvägen får gång-, cykel- och kollektivtrafik prioriterat, medan biltrafiken leds om. Detta gör det enklare för alla att resa hållbart med tunnelbana, tvärbana och pendeltåg.
Utvecklingen av Dalvägen ska stärka den södra entrén till Arenastaden. Istället för de nuvarande 30 000 kvm kontorsyta, planeras det för cirka 100 000 kvm kontorsyta i de nya byggnaderna. Fabege planerar även att bygga cirka 700 nya bostäder längs Dalvägen, i etapper.
Målet är att delar av det nya kontorsbeståndet och bostadskvarteren ska stå färdiga när den nya tunnelbanestationen öppnar.
Fabege arbetar också med hållbar stadsutveckling, där cirka 30 000 kvm kontor från 1970-80-talet rivas och materialet återanvänds. Material som inte kan återbrukas skickas tillbaka för att omvandlas till nya byggmaterial.
"Vi strävar efter att minst 80% av materialen från de gamla byggnaderna ska återbrukas eller användas som återvunnen råvara i nya material", säger Mia Häggström, Hållbarhetschef på Fabege.
Fabege har tidigare visat sina hållbarhetsinsatser genom projekt som Hållbarhetshuset i Haga Norra, där stor del av materialet kom från en gammal byggnad från 1970-talet.
Allt ifrån dörrar till fasadskivor demonteras med försiktighet för att kunna återbrukas. Pressbild: Fabege
Ett av husen som demonteras för återbruk och gör plats för nästa stora satsning i Arenastaden. Pressbild: Fabege