Övergången till en cirkulär ekonomi skapar nya arbetstillfällen men medför också utmaningar för arbetsmiljön. Forskare som analyserat återanvändning och återvinning inom textil- och byggsektorn betonar vikten av fler åtgärder för att säkerställa en trygg och hållbar arbetsmiljö.
– Arbetslivsfrågorna har fått relativt lite uppmärksamhet i forskningen om cirkulär ekonomi, särskilt i utvecklade länder. Det är problematiskt eftersom cirkulära affärsmodeller påverkar både anställningstrygghet och arbetsmiljörisker, säger Johan M. Sanne, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
I sin genomgång av kunskapsläget inom textil- och byggsektorn – två områden där återbruk måste öka av resursskäl – har forskarna identifierat flera utmaningar. Båda branscherna står för stora klimatutsläpp och en betydande del av avfallet förbränns eller deponeras, trots en stor potential för återanvändning. Samtidigt finns arbetsmiljörelaterade problem som behöver adresseras.
– Vi ser att arbetsmiljön vid återbruk och återvinning ofta är bristfällig, och att många företag saknar kunskap om både miljö- och arbetsmiljöfrågor. I byggsektorn förekommer det till exempel att större företag lägger ut arbete på mindre aktörer som inte alltid har tillräcklig koll på risker och säkerhet, säger Johan M. Sanne.
Forskarna menar att det behövs ökad samverkan mellan fackliga organisationer och arbetsgivare för att utveckla cirkulära affärsmodeller som främjar transparens och samarbete genom hela leverantörskedjan. Dessutom krävs utbildningsinsatser och bättre samordning av policyer som rör både miljö och arbetsmiljö.
– Kunskapsbristen är en stor utmaning. Riktade utbildningsprogram är nödvändiga, både för att optimera materialanvändningen och för att säkerställa en trygg arbetsmiljö, avslutar Johan M. Sanne.