Kungsbacka kommun och totalentreprenören ByggDialog AB samarbetar i byggnationen av Hammargårds avloppsreningsverk, ett projekt med tydliga miljö- och hållbarhetsmål. Som en del av detta arbete har en ny typ av etableringsbodar tagits i bruk, vilket minskar energiförbrukningen med upp till 50 procent och samtidigt möjliggör insamling av mätdata för optimering.
Hållbarhetsåtgärder i projektet
Hammargårds avloppsreningsverk är en av Kungsbacka kommuns större miljöinvesteringar, med målsättningen att minska klimatpåverkan och energieffektivisera verksamheten. Projektgruppen arbetar med olika lösningar för att uppnå en mer resurseffektiv och klimatanpassad anläggning.
ByggDialog är totalentreprenör för projektet, som genomförs inom strategisk partnering. Tidigare erfarenheter från Ölmanäs avloppsreningsverk har bidragit till valet av byggmetoder och material. I det projektet användes bland annat hampafiberisolering, klimatförbättrad betong, återvunnet armeringsstål och byggskivor av återvunna kartongförpackningar – metoder som nu även tillämpas i Hammargårdsprojektet. Målet är att minska klimatavtrycket med 30 procent jämfört med tidigare projekt.
Hållbarhetsarbetet omfattar även sociala aspekter, exempelvis genom kartläggning av riskinköp med hänsyn till mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.
Val av byggbodar utifrån hållbarhetskriterier
Vid upphandlingen av etableringsbodarna valdes en lösning som uppfyller projektets hållbarhetskrav. Bodarna har låg energiförbrukning och är utrustade med automatiska system för belysning, värme och ventilation, vilket gör det möjligt att följa upp och justera energianvändningen.
– I Hammargårdsprojektet har vi valt att ansluta byggbodarna till fjärrvärme istället för att använda traditionell el. Solpaneler kommer även att installeras på taket, säger Erik Ahlgren, produktionschef på ByggDialog.
Ytterligare möjligheter finns att minska energiförbrukningen genom tillval som externa värmepumpar, laddstationer för elfordon och energilager.