Byggmaterialhandlarna - Regeringen bör prioritera ökad rörlighet på bostadsmarknaden i höstbudgeten

Foto: Ambitious Studio* | Rick Barrett / Unsplash

Just nu pågår budgetförhandlingarna om höstbudgeten mellan Tidöpartierna. Inför dessa diskussioner uppmanar Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna, regeringen att fortsätta fokusera på byggsektorn.

Den negativa trenden på bostadsmarknaden som började i år fortsätter även under andra kvartalet. För byggmaterialhandeln rapporterar Byggmaterialhandlarnas Byggmaterialindex en nedgång på 12,9 procent i fasta priser under det första halvåret jämfört med samma period förra året. Nedgången är kopplad till minskad nybyggnation och avvaktande konsumentbeteende i väntan på lägre räntor.

För att stimulera bostadsmarknaden är det avgörande att öka rörligheten, både för dem som redan har bostad och för dem som står utanför marknaden. Det byggs för få prisvärda bostäder för dem som inte har ett boende, och det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas inte effektivt. Ökad rörlighet handlar om att människor ska kunna bo och arbeta där de önskar samt att företag ska kunna attrahera kompetent arbetskraft.

Reformförslag till regeringen

Vi ser behov av ett omfattande omtag och blocköverskridande reformer. Med inflationen på väg ner finns det nu utrymme för investeringar i bygg- och bostadssektorn.

Här är våra förslag för höstens budgetarbete och den återstående mandatperioden:

  1. Differentiera reavinstbeskattningen vid bostadsförsäljning: I Sverige är reavinstskatten 22 procent, vilket kan skapa inlåsningseffekter för dem som har ägt sin bostad länge. I Danmark, där ingen reavinstskatt gäller efter 3 år, kompenseras detta med en fastighetsskatt. Vi föreslår en reavinstskatt på 10 procent om bostaden har ägts i minst 10 år, för att öka rörligheten och bättre nyttja befintligt bostadsbestånd.

  2. Ta bort stämpelskatterna: Vid nyproduktion finns flera extra kostnader för köparen, såsom lagfart och pantbrev. För en nyproducerad villa som kostar 7 miljoner och finansieras med 5 miljoner i lån, tillkommer 205 000 kronor i lagfart och pantbrev. Det är orimligt att betala så höga administrativa avgifter vid husköp. Regeringen bör överväga att göra förändringar på detta område under mandatperioden.

  3. Startlån för unga: En tidigare utredning föreslog att unga skulle kunna låna upp till 95 procent av bostadens pris vid första bostadsköpet. Vi anser att detta förslag är värt att genomföra för att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden.

Inför höstbudgeten uppmanar vi regeringen att stimulera ökad rörlighet på bostadsmarknaden för att bättre utnyttja det befintliga bostadsbeståndet och underlätta för dem som vill komma in på marknaden. Detta skulle bidra till en mer flexibel och inkluderande bostadsmarknad.