Historiska pumpenområdet blir nytt utvecklingsprojekt i Katrineholm

Christer Sundqvist, Johan Söderberg och Marie Bergeås mark- och exploateringschef, framför en av de två "portalbyggnaderna" in till Pumpenområdet. Pressbild: Katrineholms kommun

Katrineholms kommun har tagit beslutet att köpa det anrika Pumpenområdet, som omfattar 23 000 kvadratmeter och flera fastigheter. Köpet är en strategisk investering för framtida utveckling, med målet att skapa nya bostäder och verksamhetslokaler i området.

Pumpenområdet har en betydelsefull industriell historia, där Gustav Robert Grönkvist grundade AB Grönkvists Gjuterier 1916, vilket senare blev AB Pump-Separators Gjuterier – ett av de mest tekniskt avancerade gjuterierna i Sverige på den tiden.

- Det här området har ett stort historiskt värde för Katrineholm, och när vi fick möjlighet att förvärva det var beslutet självklart. Kommunstyrelsen röstade enhälligt för köpet," säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Redan i början av 2000-talet fanns visioner om att bygga en "engelsk by" på platsen, och kommunen ser nu stor potential i att vidareutveckla området.

- Pumpenområdet ger oss en unik chans att skapa nya bostäder och verksamhetsytor i ett centralt och attraktivt läge. Vi har ännu inte beslutat exakt vad som kommer att byggas, men vi planerar att ta fram en ny detaljplan och undersöka intresset bland olika byggaktörer, förklarar Johan Söderberg.

För att bevara områdets historiska karaktär planerar kommunen att behålla vissa av de ursprungliga byggnaderna.

- Vi vill gärna bevara de två karakteristiska tegelhusen längs Gjuterigatan, som utgör ingången till Pumpenområdet. När köpet går igenom kommer vi att inspektera taken på dessa byggnader för att säkerställa att de är i gott skick, säger Christer Sundqvist (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Fakta om Pumpenområdet:

  • Storlek: 23 466 kvm
  • Antal fastigheter: 5
  • Utpekat i den nuvarande översiktsplanen som ett framtida utvecklingsområde för bostäder och blandad bebyggelse
  • Köpesumma: 8 miljoner kronor