VVS-expert tilldelas Stora Nordiska Vattenskadepriset

Kunskapsspridaren Rolf Kling med fick under stående ovationer motta Stora Nordiska Vattenskadepriset. Foto: Säker Vatten

Rolf Kling har under sin över 50 år långa karriär inom VVS-branschen haft en central roll i arbetet med att minska vattenskador. Nu har han belönats med Stora Nordiska Vattenskadepriset 2024.

Vid en ceremoni under Nordiskt Vattenskadeseminarium mottog han nyligen utmärkelsen. Rolf Kling har spelat en avgörande roll i att bygga upp regelverk, branschorganisationer och kunskapsbanker. Hans insatser har varit avgörande för att skapa bättre förutsättningar inom branschen. Bland annat har han varit drivande i utvecklingen av branschregler och har medverkat som författare till samtliga utgåvor av Säker Vatteninstallation.

Kling, som tog sin VVS-ingenjörsexamen 1975, har haft en varierad karriär som bland annat VVS-konsult och tekniskt ansvarig. År 1985 deltog han i revideringen av SBN 85 och utvecklade den första vattenfelsbrytaren, en viktig innovation för att förebygga vattenskador.

Han har även varit drivande bakom samarbetsgrupper som Vattenskadecentrum och Nordiska Vattenskaderådet, med målet att minska vattenskador. Hans arbete har haft stor betydelse för säkerheten i VVS-installationer i hela Norden.

Motivering - Stora Nordiska Vattenskadepriset 2024

Stora Nordiska Vattenskadepriset tilldelas en person som i mångt och mycket är Sveriges samlade kunskapsbank inom vatten, avlopp och legionella.
En person som värnar om VVS-branschen och dedikerat 50 år av sitt liv åt att sprida kunskap för att minska vattenskador genom att vara med och starta branschorganisationer, skriva regelverk och böcker samt vara sakkunnig hos myndigheter.

Tack vare sitt stora kunnande, breda nätverk, ödmjuka - men tydliga sätt - har han vunnit gehör hos såväl VVS-montörer och myndigheter, vilket starkt bidragit till att föra VVS-branschen framåt och minska vattenskadorna i Sverige.