Milstolpe för Umeås Västra länken

Västra länken, en ny E12 byggs. Foto: Trafikverket

Trafikverket närmar sig målet med Umeåprojektet, en ny ringled som ska avlasta stadens centrum från tung trafik och förbättra luftkvaliteten. Med två tredjedelar färdiga, närmar sig arbetet med den sista delen en fullbordan.

Projektet är en omfattande satsning på en ny ringled runt Umeå för att förbättra trafikflödet och luftkvaliteten i stadens centrum. Med två tredjedelar av den 30 kilometer långa leden redan färdigställda, riktas nu fokus mot den sista delen, Västra länken, som förväntas stå klar hösten 2024.

Umeåprojektet, uppdelat i tio entreprenader, är en avgörande insats för att avlasta centrala Umeå från tung trafik. Västra länken, som är den sista etappen i projektet, omfattar tre entreprenader och har en beräknad kostnad på cirka 1,4 miljarder kronor, där Umeå kommun bidrar med finansiering. När Västra länken är klar kommer E12 att flyttas till sin slutliga sträckning, vilket ytterligare förbättrar trafikflödet och minskar miljöpåverkan i stadskärnan.

Tidigare har både E4 och E12 passerat genom Umeås centrum, vilket har lett till betydande problem med luftkvalitet och trafiksäkerhet. Med den nya ringleden kommer den tunga trafiken att omdirigeras, vilket innebär en stor förbättring för stadens invånare.

Källa: Trafikverket