Harols prisbelönade vertikalmarkis Coolscreen är en symbol för innovation och modernitet.

foto Anders Carlsson

Belgiska Harols paradnummer på byggmässan Nord-bygg var Coolscreen 8 som har flera unika egenskaper. Estetik, spjutspetsteknik och smidig service var i fokus när produkten utvecklades. Coolscreen kan också drivas med solenergi.

– Det är en premiumprodukt som vi lanserade förra året och den finns redan monterad på flera platser i Sverige, säger Peter Claes, exportchef för Norden.

 

Harols vertikalmarkis stänger inte bara ute värmen vid hög utomhustemperatur. Det skyddar också mot skadlig uv-strålning och släpper igenom ett naturligt dagsljus.

Det kan exempelvis monteras diskret framför ett fönster, i en fönsteröppning eller på fasaden. Coolscreen 8 är helt fri från synliga skruvar och med den i uppfällt läge osynliga underlisten tas elegansen till nya höjder.

Det är unikt för den här produkten, säger Peter Claes.

 

Coolscreen 8 SOLAR drivs av förnybar energi genom en integrerad solpanel, detta är inte bara bra för miljön utan även för plånboken då det inte behövs någon elektriker för installationen.

Coolscreen 8 LED har inbyggd led-belysning för att skapa en stämningsfull atmosfär som varar både dag och natt.

Solskyddet är försedd med zip-funktion, vilken låser in dukens kanter i sidokanalerna och håller duken sträckt. Detta gör markisen mycket robust och vindtålig och monteras med fördel där det blåser extra mycket.

Coolscreen 8 har högsta vindklassning (tål upp till 39 m/s.) och släpper inte igenom några insekter.

Den är konstruerad för att underlätta servicen. Tanken är att det exempelvis ska gå snabbt och vara enkelt för en montör att byta motor.

–  Därför har vi konstruerat ett specialsystem. Inuti kassetten sitter en axel som väven sitter på. För att ta ut den ur kassetten har vi gjort ett fjädersystem.

Så man kan bara trycka den åt sidan, ta ut axeln, byta motor eller byta väv, och trycka in igen så att det klickar. Då är det klart, säger Peter Claes.

 

 

Alla våra produkter är klimatsmarta

Fabriken, som ligger i Belgien, är helt självförsörjande på el genom ett eget vindkraftverk på fabriksområdet. Harols miljöarbete har uppmärksammats och Coolscreen 8 har belönats med Archiproducts Design Award och Sustainability Award. För sin design har screenen också belönats med Red Dot Design Award.

 

Harol är ett familjeföretag som nu leds av den tredje generationen. Verksamheten började med tillverkning av jalusier medan solskydd kom med i sortimentet under 1970-talet. Förutom tillverkningen, sker också design och produktutveckling inom företaget.

Förutom solskydd erbjuder Harol också rulljalusier, pergolas, terrass markiser, persienner och vindskydd.

 

h

 

www.harol.com