Riksbyggen blir fastighetsägare och hyresvärd

Johanna Frelin, vd på Riksbyggen

Riksbyggen och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) har ägt fastighetsbolaget Unobo AB tillsammans sedan 2021, med 30 procent ägarandel för Riksbyggen och 70 procent för SBB. Nu säljer Riksbyggen sin del av Unobo till SBB och erhåller istället cirka 30 procent av Unobos fastighetsbestånd, vilket motsvarar 2 000 hyresbostäder i 58 fastigheter.

Efter transaktionen kommer Riksbyggen att fungera som fastighetsägare och hyresvärd med fokus på långsiktighet och hållbarhet. Hyresgäster i de fastigheter som överförs från Unobo till Riksbyggen kommer inte att påverkas av förändringen, enligt Johanna Frelin, vd på Riksbyggen. Riksbyggen kommer att fortsätta att förvalta och underhålla fastigheterna på samma sätt som tidigare.

Hyresfastigheterna som Riksbyggen övertar är främst belägna i Jönköping och Östersund, men även i Kalmar, Lund, Nyköping, Haninge och Västerås. Riksbyggen kommer att fortsätta förvalta hela Unobos nuvarande fastighetsbestånd fram till slutet av 2024, då det nuvarande avtalet om fastighetsförvaltning löper ut.

Riksbyggen grundade fastighetsbolaget Unobo vid årsskiftet 2020/2021 och överförde sina hyresfastigheter till bolaget. SBB blev huvudägare i Unobo under 2021, med en ägarandel på 70 procent, medan Riksbyggen behöll 30 procent. SBB:s ändrade strategi har diskuterats med Riksbyggen, vilket har lett till det gemensamma beslutet att Riksbyggen lämnar sitt ägarskap i Unobo. Transaktionen innebär att SBB blir ensam ägare av Unobo, medan Riksbyggen erhåller ett fastighetsbestånd med cirka 2 000 hyreslägenheter.