Succé för Byggprojekt - 31 Ukrainska jobbmatchningar på tre månader

Contractor bygg i Umeå var först att anställa ukrainska flyktingar via branschens EU-finansierade projekt "En Schysst väg in i byggsverige" som drivs av Galaxen Bygg. Foto: Galaxen Bygg.

Under de senaste tre månaderna har 19 individer blivit anställda, ytterligare 12 har mottagit anställningserbjudanden, och 18 ukrainska medborgare genomgår intervjuer inom ramen för projektet "En schysst väg in i byggsverige".

Projektets mål är att 60 personer ska ha säkrat anställning vid dess avslutning. Med 31 ukrainska medborgare som antingen har fått jobb eller erbjudits anställning har projektet redan nått halvvägs mot sitt mål, enligt Maria Nordin, projektledare på Galaxen bygg. Detta överträffar förväntningarna, särskilt med tanke på de rapporter om kris inom byggbranschen som cirkulerar, tillägger Maria.

Hittills har tre personer fått arbete i Umeå, medan det pågår aktiviteter för att skapa kontakter och hitta deltagare och intresserade företag i Skellefteå och Luleå.

Maria uttrycker förhoppning om att det kommer att öka ytterligare under våren, då byggbranschen traditionellt sett anställer fler.

Totalt har 120 personer deltagit i projektet, vilket inkluderar ukrainska flyktingar som har skickat in sina CV:n. Samtidigt har 30 platsannonser publicerats för att matcha arbetsgivare med potentiella anställda.

Maria Nordin betonar betydelsen av att erbjuda arbete till dem som befinner sig i ekonomiskt svåra situationer och påpekar att att få ett jobb ger viktig struktur och mening åt deras liv.

För att främja rekrytering och samarbete genomför projektet ett rekryteringsevent i Stockholm den 13 februari, där Byggföretagens medlemmar inbjuds. Evenemanget syftar till att informera om projektet och möjliggöra snabba intervjuer mellan företag och ukrainska jobbsökande.

Projektet, med medfinansiering från svenska ESF-rådet, pågår till sista mars och fokuserar initialt på Stockholm samt Umeå, Skellefteå och Luleå, där Galaxen Bygg redan har etablerade nätverk och samarbetspartners. Galaxen Bygg har tidigare erfarenhet av liknande initiativ, och detta projekt utgör en del av deras långsiktiga arbete för att hjälpa liknande målgrupper att integreras på arbetsmarknaden inom byggsektorn.