Kv Kylfacket - Från livsmedelslager till stadsikon

Kv Kylfacket i Slakthusområdet. Illustration: TMRW

Från och med 2018 har AIX Arkitekter i samarbete med Atrium Ljungberg arbetat på att utveckla Kv Kylfacket i Slakthusområdet, Stockholm. Detta är ett transformationsprojekt där en nästan 100-årig magasinbyggnad kommer att omvandlas för allmän användning. Dessutom kommer en ny sexvåningskontorsbyggnad att integreras i strukturen.

Kv Kylfacket fungerade ursprungligen som ett livsmedelslager och har valts ut för att bevaras som en representant för 1930-talet. Dess placering intill den nya stadsdelsparken och en ny T-baneuppgång ger byggnaden en framstående position i stadsmiljön.

– Vi är mycket glada över att bygglovet nu har godkänts. Det är ett viktigt steg som ger oss möjlighet att ta detta utmanande och spännande projekt vidare mot genomförande, säger Mikael Uppling på AIX, som tillsammans med Johan Janssen delar arkitektansvaret för projektet.

För att bevara byggnadens kulturhistoriska värde kommer stora delar av magasinsbyggnaden att bevaras. De breda gavlarna kommer att öppnas upp för entréer och dagsljus genom stora glaspartier som sträcker sig över hela byggnadens bredd. Den mest betydande förändringen är införandet av en ny sexvåningskontorsbyggnad längs ena långsidan. De två nedre våningarna kommer att integreras med magasinets två nedre plan. Magasinets nedre plan kommer att vara öppet för allmänheten och innehålla utåtriktade verksamheter som café och restaurang samt handel med mera.

Projektets övergripande idé om återanvändning av byggnadsvolym för nya ändamål betonar hållbarhet, varsamhet och cirkularitet. AIX strävar efter höga miljömål och följer certifieringsstandarderna för BREEAM Excellent.