Norconsult formar barnperspektivet i Salems stadskärna

Visionsbild över den planerade Salemparken. Illustration: Liljewall

I stadsplaneringen för Salems stadskärna har Norconsult genomfört en barnkonsekvensanalys på uppdrag av kommunen. Målet är att inkludera både vuxnas och framför allt barns perspektiv i detaljplanen för omvandlingen av stadskärnan. Projektet innefattar en nulägesanalys med åtgärdsförslag, en bedömning av planens konsekvenser för barn och unga, samt rekommendationer för det fortsatta planarbetet.

För att fånga barnperspektivet har Norconsult genomfört platsbesök och dialog med förskolepedagoger från två förskolor samt barn och unga i åldern 11–18 år. Analysen visar på både positiva och negativa aspekter av planen. Positiva effekter inkluderar identitetsskapande värden som kan ge barn och unga stolthet, främja grannskapskänsla och öka interaktionen i området. Dessutom förbättras trafiksituationen, vilket skapar en tryggare miljö för barn och unga att röra sig i.

Bland de negativa konsekvenserna anges bland annat att ett antal av barnens favoritplatser försvinner till följd av bostadsbyggande. Det skapas dock nya förutsättningar för möten och aktiviteter i det nya gröna aktivitetsstråket, Salemparken, och i anslutning till medborgarhuset där olika funktioner som barn har efterfrågat kan möjliggöras i ett senare utförande, exempelvis en multifunktionell bollplan, en större lekpark och fina planteringar med blommor och grönska.

Norconsult betonar vikten av att kommunen tar tillvara på barnens åsikter och synpunkter genom hela processen, från detaljplanebordet till genomförandet. Detta för att säkerställa att de positiva förslagen och rekommendationerna blir verklighet. Projektet har också utökats med ett dialogåterkopplingskoncept, där Norconsult har sammanställt detaljplanen på ett pedagogiskt sätt för att tydligt visa hur barnens åsikter har integrerats i förslaget. Detta material överlämnades till kommunen i början av 2024.