Bodens kommun utvecklas - 3000 nya bostäder på horisonten

Petön. Illustration: Sandell Sandberg

Nu inleds samrådsprocessen för Bodens kommuns detaljplan för ett nytt bostadsområde på Petön. Planen möjliggör uppförandet av 310-410 nya bostäder med varierande typer av boendeenheter och attraktiva livsmiljöer samt naturområden.

Inom ramen för den pågående samhällsomställningen och för att tillgodose den ökade efterfrågan på bostäder planeras det för närvarande ett nytt bebyggelseområde på Petön, Sävastön. Området gränsar till Luleälven å ena sidan och Sävastån å den andra, med cirka tio minuters avstånd till både Bodens centrum och kommungränsen mot Luleå kommun.

bild
Illustration: Sandell Sandberg

Detaljplanen som nu är föremål för samråd möjliggör upp till 410 nya bostäder, inklusive allmänna platser och bevarande av känsliga naturområden. Enligt förslaget kommer det nya bostadsområdet på Petön att inkludera radhus, parhus, lägenheter och villatomter av varierande storlekar. Det finns specifika bestämmelser i detaljplanen, såsom höjd på byggnader, röda tak och förbud mot källarvåningar. Området närmast Sävastån föreslås bevaras som naturområde, och en illustrativ skiss har tagits fram av arkitektbyrån Sandell Sandberg.

Satsningen på Petön inkluderar även lösningar för kommunal infrastruktur, vatten, avlopp, fjärrvärme och trafik.

Lars Andersson, plan- och exploateringschef i Bodens kommun, betonar att kommunen befinner sig i en tillväxtfas med betydande industrisatsningar, vilket förväntas leda till en ökad befolkning. Detta kräver ökad tillgång till arbetsplatser, bostäder och grundläggande service. Detaljplanen för Petön är en del av denna utveckling, enligt Andersson.

Totalt planeras det för närmare 3000 nya bostäder i Bodens kommun de kommande åren, med en förväntad befolkningsökning på upp till 5000 invånare fram till år 2030.

Detaljplanen är tillgänglig för samråd från den 25 januari till den 22 februari. Från och med idag, den 25 januari, finns information tillgänglig på Boden Business Park, stadshuset och Bodens stadsbibliotek.

bild
Bildkälla: Ramboll