Historisk skolbyggnad i Helsingfors säljs till Hemsö för ombyggnad

Vallila grundskola. Foto: Tuomo Repo, Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy

Helsingfors stad har genomfört en offentlig upphandling och valt Hemsö för förvärv och ombyggnation av Vallila grundskola, som kommer att rymma 350 elever från årskurs 1-6. Den befintliga skolbyggnaden på Tavastvägen, byggd år 1902, och en flygel från 1935 kommer säljas till Hemsö. Ett 20-årigt hyresavtal för skolan, omfattande 3,500 kvadratmeter, planeras att ingås under våren.

Efter att Helsingfors stadsfullmäktige har godkänt försäljningen kommer ett hyresavtal att signeras. Därefter planerar Hemsö en omfattande ombyggnation av skolan för att modernisera lokalerna enligt dagens krav. Även skolgården kommer att renoveras.

Hemsö ser fram emot att fortsätta sitt samarbete med Helsingfors stad och adressera stadens behov av att modernisera skolinfrastrukturen. Med detta projekt kommer Hemsö att vara involverade i tre skolprojekt för Helsingfors stad och skapa över 1,000 nya skolplatser. Nästa steg är att inleda planeringen av projektet baserat på stadens övergripande planer, enligt Simo Karjalainen, projektutvecklingschef på Hemsö i Finland.

Vallila blir Helsingfors stads första hyresavtal för ett ombyggnadsprojekt. Staden har tidigare valt hyresupphandlingar för nyproduktionsprojekt av skolor. Jarmo Raveala, enhetschef på stadsmiljösektorn i Helsingfors stad, betonar att hyran för Vallila grundskola är ekonomiskt fördelaktig och minskar riskerna inom stadens fastighetsportfölj. Han nämner också Hemsö som en pålitlig och professionell partner med specialisering på liknande projekt.

Projektet förväntas börja i början av 2025 och skolan beräknas vara klar för inflyttning till höstterminen 2026. Hemsö äger för närvarande cirka 150,000 kvadratmeter utbildningsfastigheter i Finland.