Genombrott för energismart stadsutveckling i Tamarinden

Skissbilden på den framväxande stadsdelen Tamarinden där nu det blivit möjligt att nyttja lokal delning av energi. Illustration: ÖrebroBostäder

Energimarknadsinspektionen har tillkännagett att det planerade ledningsnätet i Tamarinden har beviljats undantag från kravet på nätkoncession. Detta utgör ett betydande framsteg för utvecklingen av Örebros nya stadsdel, då det godkänner delningen av energi inom och mellan fastigheter. Detta förändrar också förutsättningarna för energieffektivt byggande i hela Sverige.

Delning av energi för att främja övergången till hållbara städer har länge varit en prioriterad fråga för Örebro kommun och byggaktörerna för Tamarinden. Energimarknadsinspektionen har nu meddelat att det planerade ledningsnätet i Tamarinden får undantag från kravet på nätkoncession enligt 22 c § 2 IKN-förordningen.

Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande i Örebro kommun, uttrycker glädje över erkännandet från Energimarknadsinspektionen och betonar vikten av att demonstrera ett innovativt energisystem för en hel stadsdel. Beslutet ses som en möjlighet att visa hur städer kan expandera på ett hållbart sätt och hantera den befintliga stadens klimatpåverkan.

Kemal Hoso (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro kommun, ser beskedet som ett betydande steg framåt för hållbara städer och betonar att Tamarinden kommer att bli en banbrytande prototyp för klimatomställning genom lokal produktion och delning av energi.

bild
Bildkälla: Örebo kommun

Utvecklingen av Tamarinden har möjliggjorts genom nära samarbete mellan Örebro kommun, ÖrebroBostäder AB, byggaktörerna Serneke, Peab Bostäder, Magnolia, Tornet och den lokala energidistributören E.ON. Samarbetet inkluderade dialoger med Regeringskansliets Infrastrukturdepartement, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen.

Beskedet från Energimarknadsinspektionen möjliggör att aktörerna kan minska behovet av köpt energi, öka användningen av egenanvänd solenergi och bidra till avlastning av det överliggande elnätet. Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder, ser beslutet som ett paradigm förändring och betonar att Tamarinden nu blir Örebros flaggskepp för hållbar stadsutveckling. Han framhäver att beslutet skapar förutsättningar för att bygga energismart på riktigt i en tid då systematisk omställning av städer krävs.