Jordens Arkitekter utforskar framtidens byggande på Stockholm Furniture Fair

Foto: Jordens Arkitekter

I utställningen Farming Architects på Stockholm Furniture Fair ger arkitektbyrån Jordens Arkitekter en fördjupad inblick i framtidens byggande där hållbar arkitektur integreras med ekologi och jordbruk. Besökare får möjlighet att uppleva innovativa arkitektoniska koncept i en dynamisk miljö där lärande, interaktion och samarbete står i fokus.

– I en tid präglad av kriser och osäkerhet känns det kontraproduktivt att hålla kunskap och idéer hemliga. Det är något vi bör dela med oss av, säger Johnny Andersson, visionär arkitekt och medgrundare av den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Jordens Arkitekter.

Under Stockholm Furniture Fair presenterar Jordens Arkitekter Farming Architects, en utställning som främjar delning av kunskap. Utställningspaviljongen, byggd av hampablock och omfattande 300 kvadratmeter, syftar till att illustrera och stärka sambandet mellan våra boendemiljöer och den mat vi konsumerar.

Farming Architects omfattar fem framtidsprojekt i varierande storlek. Det inkluderar ett omfattande bostadsprojekt med 400-500 lägenheter, vilket omdefinierar landsbygdsboende bortom den traditionella trädgårdsstadsmodellen. Ett nytt koncept för seniorboende i lantliga miljöer presenteras också, där de boende engageras i det omgivande lantbruket. För att belysa stadsodling presenteras även projektet Rosendals Trädgård i centrala Stockholm som exempel. Det minsta projektet i utställningen är Jordens Hus, en serie moderna timmerstugor ritade och byggda av Jordens Arkitekter, vilket visar på arkitektbyråns allsidighet genom att ta en aktiv roll i hela den arkitektoniska processen.

– Istället för att visa färdiga projekt fokuserar vi på den kreativa processen genom skisser, modeller och inspirationskällor. På så sätt kan vi avslöja och tydliggöra de olika stegen i den tankeprocess som ligger bakom våra arkitektoniska idéer, förklarar Johnny Andersson.

Teamet i den 300 kvadratmeter stora paviljongen är mångsidigt, bestående av arkitekter, trädgårdsarkitekter, ekologer, biologer, inredningsarkitekter och byggnadsingenjörer. Utställningens interaktiva upplägg inbjuder besökare att både bidra till och delta i den kreativa processen. Farming Architects inkluderar även ett materialbibliotek med hållbara byggmaterial från de 30 främsta leverantörerna på området. Utställningen ger en inblick i hållbar arkitektur i framtiden där utforskning och lärande bygger en bro mellan dagens och framtidens lösningar. Den lyfter även fram konsultföretaget Ekologigruppen, experter inom hållbar ekologi, stadsplanering och landskapsarkitektur sedan 1988.

På utställningen delas även erfarenheter från Osprey Farm, ett hållbart jordbruk i Strängnäs som Johnny Andersson och hans fru Ina M Andersson har skapat. Osprey Farm fungerar som en testbädd för parets innovativa idéer och omfattar tio hektar med fyra biotoper: vatten, gräsmark, skog och odlingsmark.