NCC ska anlägga skyddsvallar mot höga havsnivåer på Falsterbonäset

Skyddsvallar Vellinge lllustration: NCC

NCC har fått i uppdrag av Vellinge kommun att bygga skyddsvallar på Falsterbonäset för att skydda kommunens infrastruktur, kulturvärden och kustbebyggelse från framtida höga havsnivåer. Uppdraget, värt över 90 miljoner SEK, genomförs som en utförandeentreprenad.

– Falsterbonäset riskerar, liksom flera av Sveriges kustnära samhällen, att drabbas av översvämningar. För att skydda nuvarande infrastruktur och samhälle ska vi tillsammans med NCC bygga skyddsvallar mot framtida högvatten, säger Anders Purcell, projektledare, Vellinge kommun.

Byggföretaget ska bygga sju kilometer översvämningsskydd på Falsterbonäset åt Vellinge kommun. Skyddet inkluderar jordvallar med befintlig vegetation, spont, gabionmurar och panelstängsel för att smälta in i omgivningen. Arbetet kommer att genomföras med extra hänsyn till naturvärden, infrastruktur och boende. Ordervärdet uppgår till över 90 miljoner SEK.

– NCC har tidigare uppfört provvallar åt Vellinge kommun. Vi ser nu fram emot att fortsätta arbetet och anlägga skyddsvallar för att förhindra översvämning på Falsterbonäset. Stort fokus kommer att vara på säker massahantering och effektiva transporter. Där så är möjligt kommer elektriska fordon att användas, säger Mattias Svensson, produktionschef NCC Infrastructure.

Projektstart är under våren 2024 och arbetet beräknas vara färdigställt i slutet av 2026. Ordervärdet om drygt 90 MSEK.