OBOS och Kaminsky Arkitektur skapar nya bostäder i Ulricehamn

Några av de 37 radhusen i trä som OBOS ska bygga i Bergsäter, Ulricehamn. Illustration: Kaminsky Arkitektur

I samarbete med Kaminsky Arkitektur har OBOS blivit utsedd som en av vinnarna i tävlingen för två av Bergsäters tomter. Deras förslag innefattar radhus i trä, uppdelade i olika volymer för att skapa öppna landskapsrum mellan byggnaderna. Företaget ser fram emot att bidra till den fortsatta bostadsutvecklingen i Ulricehamn.

Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige, uttrycker sin glädje och stolthet över möjligheten att påverka Ulricehamns utveckling. Som en av de största bostadsutvecklarna i Norge och Sverige strävar de efter att skapa hållbara och prisvärda bostäder för sina medlemmar.

OBOS och Kaminsky Arkitektur delar en vision om att skapa högkvalitativa bostäder som är tillgängliga för alla. För att främja social gemenskap kommer området att inkludera grönområden och gemensamhetsutrymmen.

Stadsarkitekten Rebecka Engvall från Ulricehamns kommun är nöjd med tävlingsbidraget och menar att det uppfyller deras krav på hög kvalitet, fokus på arkitektur, hållbarhet och landskap.

För att stärka miljöarbetet kommer byggnaderna att ha fasader av stående Thermowoodpanel, vilket minimerar underhåll och möjliggör framtida demontering och återanvändning. Solceller på taket blir en karakteristisk funktion som gynnar de boendes privatekonomi.

Joakim Henriksson avslutar med att betona företagets engagemang för miljön genom hela processen, från produktion i fabriken i Småland till färdigställande av husen och inflyttning i bostäderna. Det ska vara enkelt att välja ett miljömedvetet boende.