BoByggarBarometern - Optimismen ökar för kommande byggstarter och försäljning

Källa: Prognoscentret

För tredje gången presenterar Prognoscentret resultaten från BoByggarBarometern, en indikator där bostadsutvecklare och småhusproducenter delar sina framtidsutsikter. Jämfört med mätningen i september visar den senaste rapporten en mer positiv syn på det kommande kvartalet när det gäller antalet byggstarter, försäljning och den generella utvecklingen.

BoByggarBarometern för december visar en ökad optimism bland deltagarna i Prognoscentrets panel. Indexet har ökat med 11 punkter från 33 till 44 mellan de två mättillfällena, vilket indikerar en betydande förändring och en positivare syn på det kommande kvartalet när det gäller byggstarter, försäljning av nyproducerade bostäder och den generella utvecklingen.

Tidigare redovisades frågorna separat, men nu har de kombinerats till ett sammanfattande index för att underlätta tolkningen av branschens framtida utveckling.

När det gäller antalet anställda förväntar sig majoriteten av respondenterna en minskning både inom sina egna företag och i branschen som helhet. De tror också att det kommer att bli lättare att hitta lämpliga underentreprenörer, men det finns en viss osäkerhet, där en del tror att förutsättningarna kan bli svårare.

Bland paneldeltagare som arbetar hos bostadsutvecklare tror de flesta att bostadspriserna måste öka för att möjliggöra starten av nya bostadsprojekt. Majoriteten ser en prisökning på 5–10%, medan en betydande andel anser att priserna måste öka över 10%.

I kommentarerna från BoByggar-panelen framkommer en något mer positiv ton jämfört med tidigare mätningar. Styrräntans oförändrade läge, beslutat av Riksbanken i slutet av november, nämns som en faktor som kan öka förtroendet och få fler hushåll att genomföra bostadsaffärer.