Generatorn i Linköping - Plusenergihus i trä nomineras till studentbostadspriset

Foto: K2A

För tredje året i följd har K2A Knaust & Andersson Fastigheter blivit nominerat till Studentbostadspriset. Denna gång är det det nybyggda plusenergihuset Generatorn i Linköping som har fångat juryns intresse.

 

– Det är fantastiskt att vi för tredje året i rad anses ha ett av Sveriges bästa nya studentboenden, samtidigt som inget annat bolag nominerats mer än en gång under samma period, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Studentbostadspriset tilldelas ett studentbostadsprojekt av branschorganisationen Studentbostadsföretagen, baserat på innovation, hållbarhet och utformning som möter kundgruppens behov och stärker högre utbildning. År 2021 nominerades K2A:s studentbostadsprojekt Hinderbanan i Gävle, och år 2022 nominerades företagets studentbostäder i Barkarbystaden i Järfälla.

Generatorn är förmodligen det största plusenergihuset i trä som har byggts i Sverige. Att det är ett plusenergihus innebär att byggnaden under ett år producerar mer energi än vad som används. I motiveringen till K2A:s nominering lyfter Studentbostadsföretagen fram den miljömässiga hållbarheten kopplad till detta, samt det arkitektoniska uttrycket och hur lägenheterna har anpassats efter studenternas behov och önskemål.

De tre nominerade bidragen till Studentbostadspriset presenterades idag, och de övriga två finalisterna är Basecamp Malmö (Basecamp student) och Språkskrapan i Göteborg (Akademiska Hus). Vinnaren kommer att utses den 24 januari 2024.