Svenskt Träs Produktkatalog 2.0 - Vägledning för hållbara byggprojekt

Foto: Alexandre Jaquetoni/Unsplash

Den nya Produktkatalogen som har utvecklats av Svenskt Trä har en betydande roll när det gäller att underlätta för underhåll och främja cirkularitet för träprodukter. Huvudsyftet är att möta behoven av generisk produktdata för att stödja miljö- och klimatpåverkansmål samt fungera som en grund för upphandling och leveranser. Produktkatalogen bygger på EU-harmoniserade produktstandarder och integreras med nationella datamallar och specifikationer.

Enligt Johan Fröbel, chef för teknik och handel vid Svenskt Trä, är tillgången till information om tekniska och miljömässiga egenskaper hos byggprodukter avgörande för beslut och jämförelser under design- och planeringsfasen av byggprocessen. Detta stöder också spårbarhet genom hela byggnadens livscykel och möjliggör återanvändning av material i senare skeden. Data har utvecklats för tretton olika produktfamiljer inom träprodukter för att säkerställa dessa mål.

Produktdatan kan också användas som underlag vid design, planering och formulering av miljö- och klimatpåverkansmål. Den fyller en viktig funktion för att säkerställa att krav från olika tekniska och miljömässiga perspektiv uppfylls. Under byggnadens livscykel och vid underhåll, reparationer eller ombyggnad möjliggör produktdatan identifikation och spårning av inbyggda produkter oberoende av ursprungsland eller tillverkare.

För att säkerställa fortsatt utveckling av Produktkatalogen planeras datamallar för ytterligare produktfamiljer, och det diskuteras även att skapa ett gränssnitt (API) för att dela egenskapsdata mellan olika system och databaser. Det framgår också att arbetet med Produktkatalogen kommer att pågå fram till 2024, med målet att inkludera ytterligare produktfamiljer och publicera datamallar stegvis. Dessutom planeras en engelskspråkig Produktkatalog för internationella marknader. Bernt Olausson, projektledare för digitalisering vid Svenskt Trä, avslutar med dessa perspektiv och ambitioner för det pågående arbetet.