Nu är E20 mellan Göteborg och Götene klar

Trafikverket bygger om E20 genom Västra Götaland. Att etappen Eling-Vara nu är klar betyder att ombyggnationen har kommit en bra bit mot färdigställande. Foto: Trafikverket

E20-omvandlingsprojektet mellan Göteborg och Götene är nu avslutat med fullbordade etapper genom Västra Götaland. Trafikverket har färdigställt 60 nya kilometer mötesfri väg, inklusive den senaste sträckan mellan Eling och Vara, som nu är öppen för trafik. Samtliga etapper är nu slutförda, vilket innebär att resan mellan Göteborg och Götene på den nya mötesfria vägen är smidig och säker.

–Vi är glada att vi äntligen är i mål med den här etappen som har tagit lite längre tid än vad vi planerade från början, säger projektledare Marcus Kilmo.

–Det känns bra att vi nu kan släppa på trafik på den sista etappen i ombyggnationen av sträckan mellan Göteborg och Götene. Det innebär att vi nu har färdigställt ungefär 60 kilometer av totalt nästan 100 kilometer som hela utbyggnaden omfattar, säger Björn Elfström, projektledare på Trafikverket.

E20-ombyggnationen har genomförts för att markant förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten längs sträckan mellan Göteborg och Götene. Vägen har genomgått en omvandling till en mittseparerad väg med planskilda korsningar, vilket minskar risken för olyckor och skapar en smidigare trafikflöde. Som en del av uppgraderingen har hastighetsbegränsningen höjts från 80 km/tim till 100 km/tim på större delar av sträckan, vilket möjliggör snabbare och effektivare resor längs E20. Denna omfattande ombyggnation syftar till att skapa en säkrare och mer effektiv vägförbindelse för alla trafikanter.

–Vi har dels byggt en ny sträcka motorväg mellan Alingsås och Vårgårda. På andra delar av E20, som den mellan Eling–Vara, som är klar nu, har vi byggt sträckor med två körfält i båda riktningarna och växelvis sträckor med ett körfält i vardera riktning, säger Björn Elfström.

I E20-omvandlingsprojektet mellan Tollered och Skara har stora trafiksäkerhetssatsningar gjorts, inklusive över 10 mil faunastängsel, sju faunabroar och flera vilttrummor för mindre djur längs vägen. De kommande etapperna förbi Mariestad planeras att påbörjas nästa år. En omfattande satsning för ökad trafiksäkerhet och skydd av viltliv längs E20.

Källa: Trafikverket