Fastighetsprofilen: Stålbad i svensk ekonomi

Caisa Rasmussen / TT: Fastighetsbolaget Balder har släppt delårssiffror. Arkivbild.

"Vi är inne i en turbulent tid där världsekonomin såväl som den inhemska ekonomin genomgår ett stålbad", skriver Balders vd och storägare Erik Selin i en kommentar.

Han tillägger att Balder har anpassat sig till utmaningarna genom att pausa ett antal byggstarter för att i stället fokusera på förvaltningsverksamheten.

Nedskrivningar på 1,6 miljarder

Balders förlust före skatt i första kvartalet kan jämföras med vinsten på 7 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Hyresintäkterna lyfte till 2,9 miljarder kronor, upp från 2,5 miljarder ett år tidigare – vilket var i linje med förväntningarna enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

Förvaltningsresultatet lyfter till 1,6 miljarder, upp från 1,5 miljarder ett år tidigare, medan driftsnettot steg till 2,1 miljarder, upp från 1,8 miljarder.

Men resultatet tyngs av nedskrivningar på fastigheter på 1,6 miljarder. Ovanpå det kom en mindre nedskrivning på 175 miljoner från värdeförändringar på värdepapper.

Balder har likt konkurrenterna i svensk fastighetssektor haft ett tufft år på börsen och fick sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus av ratinginstitutet Moody's i våras. Sedan årsskiftet har aktien fallit 18 procent.

"En konservativ väg"

Enligt Erik Selin har Balder emitterat konvertibla skuldebrev för drygt 5 miljarder kronor till en ränta på 3,5 procent och han betonar i en kommentar att Balder väljer "en konservativ väg vad gäller finansiering".

"Tack vare vår starka likviditetssituation har vi med goda resultat kunnat återköpa obligationer med förfall framför allt i närtid, men även med längre löptider. På detta sätt behåller vi en lång förfallostruktur för våra skulder, vilket ger trygghet och minskar påverkan på kassaflödet från fluktuationer i räntor och finansieringskostnader", skriver Selin.