Kvarteret Triton är ett nytt landmärke i centrala i Malmö

Kvarteret Triton ligger i Västra Hamnen, med närhet till centralstationen, havet och centrala Malmö.

Sommaren 2023 står de sista lägenheterna klara för inflyttning i kvarteret Triton i Västra Hamnen i centrala Malmö. Triton blir ett annorlunda kvarter, ett stort trappstensliknande hus som kommer att inrymma såväl kontorshus som äldreboende, vård- och trygghetslägenheter, traditionella bostadsrättslägenheter, butiker, restauranger och garageplatser. Byggherre är Lantmännen Fastigheter, som kommer att använda merparten av kontorslokalerna till sin egen verksamhet.

AV: ANNIKA WIHLBORG | ILLUSTRATION: WINGÅRDHS ARKITEKTER, NORDR

Wingårdhs vann den arkitekttävling som Lantmännen Fastigheter arrangerade och står därmed för kvarterets arkitektoniska utformning. De har bland annat valt en fasad av grönglaserat tegel till kontorsbyggnaden. Fasaden blir karakteristisk för hela fastigheten, inte minst eftersom den skiftar färg i takt med dagsljuset under dagens lopp. Bostadsdelen i kvarteret Triton, som är belägen i attraktivt läge nära centralstationen och Västra hamnen med direkt närhet till kommunikation och service, inryms i en röd tegelbyggnad. Den inrymmer ett äldreboende med sextio platser samt ett trygghetsboende bestående av sex lägenheter. Under hela kvarteret byggs ett parkeringsgarage.  

bild

Klimatiserade paviljonger och grönskande terrasser

Kontorsbyggnaden, som stod klar första kvartalet 2022, miljöcertifieras enligt Green Building, vilket bland annat ställer krav på att fastigheten förbrukar 25 procent mindre energi än nybyggnadskraven. Taken får en viktig roll i kvarteret, de ska bland annat nyttjas till att skapa klimatiserade paviljonger och grönskande terrasser. Bostadshuset stod klart tredje kvartalet 2022. På dess tak planeras växthus för de boende.

Utöver kontorshuset samt fastigheten med boende för äldre bygger bostadsutvecklaren Nordr ett fyrtiotal bostadsrättslägenheter i en av fastigheterna. I Nordrs kvarter stod de första lägenheterna inflyttningsklara i början av 2023. I bottenplan på kontorshuset planeras en dagligvarubutik samt café- och restauranglokaler. Även i bostadshuset planeras några kommersiella lokaler. Hösten 2022 inledde dessutom Malmö Stad arbetet med en kajpromenad som löper längs fastighetsgränserna.

I kontorsbyggnaden samlokaliseras Lantmännens verksamhet, som tidigare varit spridd på flera platser i Malmö. Drygt 1400 kvadratmeter hyrs ut till externa kontorshyresgäster, säger Petter Melin, regionchef på Lantmännen Fastigheter.