Välmående och långsiktighet i ”grönt” kontorshus

Ett kontorshus bättre än genomsnittet, tycker Castellum, som har lagt stor kraft på att få GreenHaus på piren att särskilja sig i alla avseenden.

Nu är GreenHaus färdigställt och alla hyresgäster har flyttat in. Det nybyggda kontorshuset på den stengamla piren i Oceanhamnen i Helsingborg genomsyras av ultramodernt tänkande, där människorna och miljön spelar huvudrollen.

AV: SUSANNE RINGHEIM KILJE | FOTO: VEIDEKKE, CASTELLUM

bild

Helsingborgs nya stadsdel ligger fem minuter från Helsingborgs Centralstation, vackert belägen vid vattnet som delar Sverige och Danmark. Här tronar GreenHaus – unikt i sitt slag. Välmående som koncept har löpt som en grön tråd genom hela processen, helt från idéstadium till sista finish.

- För att sätta både människors, byggnadens och miljöns välmående främst certifieras GreenHaus enligt WELL – en standard som satsar specifikt på människorna i huset, säger Mattias Wallin, projektchef på Castellum.

Dagsljus i lokalerna, en takterrass med magnifik utsikt över sundet till Danmark, två bikupor, konstverk som byts ut varannan månad i trapporna, matkvarnar och vakuumtoaletter är bara några exempel på husets säregenheter. Allt för att främja trivsel och välmående samt värna om miljön.

- Meningen är att hyresgästerna ska må bra – inomhus, utomhus och inifrån och ut. Vi har platser för jobb och avkoppling, en putting-green och gymnastikpass på terrassen. Invändigt försöker vi locka folk att ta trapporna med hjälp av spännande konst som vi hänger upp där, säger Mattias.

bild
Detalj från fasaden som består av glas, skiffer och plåt.

Möjligheter och medvetenhet

United Spaces, ett dotterbolag till Castellum som hyr på plan ett, har föreläsningar om hälsa, kost, psyke och personlig utveckling och alla hyresgäster får informationsskrifter om välmående. I restaurangen serveras det sallader men ingen tung mat.

- Givetvis finns det också omklädningsrum med duschar, cykelförvaring och möjlighet att hyra elbilsplatser. Vi har dessutom en cykelverkstad, säger han.

Men inte bara människorna utan hela huset och planeten får sin del när det gäller att må bra. WELL ställer höga krav på luft- och vattenkvalitet, ljudmiljö och att material är fria från skadliga ämnen. Sedumtaket mjukar upp det som från början var en död betongyta, bikuporna lockar insekter och ger liv åt terrassen. Mattorna i huset är gjorda med återvunnen plast från havet.

I matlagningsutrymmen har det installerats matkvarnar för att minska matsvinnet och för att vara snäll mot miljön. Vakuumtoaletter sparar vatten. Dessutom får reningsverket lättare att rena avloppsvattnet, eftersom vattnet från toaletterna, spillvattnet och matkvarnens avfall går i tre separata avloppsrör.  

- Castellum är faktiskt först i Sverige med vakuumtoaletter i kontorslokaler. NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, producerar gödning av restprodukterna, säger Mattias.

Foto
Byggnadsstandarden WELL satsar specifikt på att människorna i huset ska trivas, vilja gå till jobbet och må så bra som möjligt.

Populärt koncept

Nordens första WELL-certifierade kontorshus, Eminent i Malmö, byggdes av Castellum för ett par år sedan. Det föll väl ut och Castellum bestämde sig då för att satsa vidare på konceptet.

- Vi tycker att det är viktigt att huset fungerar för dem som använder det och att människor trivs och mår bra i det. Ytorna är förändringsbara GreenHaus är skapat för att hålla en lång tid framöver. Vårt kontorshus är bättre än genomsnittet, inga tvivel om det, säger han.

Redan nu, någon månad efter inflyttningen, kan Castellum se att människor i huset väljer att ta trapporna i stället för hissen och att takterrassen används. Uthyrningsgraden är nästan hundraprocentig och hyresgästerna nöjda, säger han.

- De framhåller att huset är snyggt. Takterrassen är uppskattad, precis som konsten i trapporna verkar vara. På gympassen är det alltid sju till tio deltagare.

bild
Färgstarka GreenHaus genomsyras av ett grönt tänkande.

Unikt samarbete

Veidekke var totalentreprenör för projektet och det är deras första uppdrag för Castellum i Helsingborg. Niclas Rosén, projektchef på Veidekke Entreprenad Helsingborg, säger att samarbetet med Castellum har fungerat fantastiskt bra.

- Upplevelsen är att det var en samverkansentreprenad trots att det var en fastprisentreprenad i konkurrens. Precis allting har fungerat, tack vare en öppen och ärlig dialog. Alla som har varit involverade i projektet var lösningsorienterade och kunniga, säger han. 

Det blev en spännande resa, tycker Niclas. Projektet påbörjades strax innan Covid-pandemin, men lyckosamt nog hade alla stora inköp gjorts innan pandemin bröt ut. Arbetsytorna inuti var så stora att inga extra smittskyddsåtgärder behövdes. Utvändigt sattes det upp extra manskapsbodar och rasterna togs i skift. 

Mycket handlade om hyresgästanpassningar och att följa tidplanen. Totalbudgeten var 250 miljoner kronor, varav 25 miljoner gick till hyresgästanpassningar. Fasaden av glas, skiffer och plåt skapar tillsammans med de utvändiga bryggorna för glasputsning en vacker volym. Även här krävdes stor noggrannhet och samarbete. 

bild
Niclas Rosén, projektchef på Veidekke, är väldigt nöjd med hela projektet och samarbetet med Castellum.

Krävande samordning

Placeringen av huset ute i hamnen där sex olika entreprenörer var verksamma i olika byggprojekt samtidigt tog en stor del av Veidekkes resurser i anspråk och krävde minutiös samordning. Även om Helsingborgs kommun hade förberett området uppstod problem med länshållning i grundläggningsskedet. Det trängde in vatten från havet under tätsponten, vilket gjorde att det tillkom speciella tätningar och att byggstarten försenades åtta veckor. Stora mängder med massor behövde skeppas till och från piren, inte bara byggmaterial.

- Alla leveranser fick gå via en check point och meddelas i förväg på grund av att det bara var en väg in på byggområdet. Samordning av lyft hos alla entreprenörerna behövde ske dagligen för att undvika kollisioner med våra kranarmar, berättar Niclas.

Många hyresgästönskemål, deadlines att hålla sig till och en trång byggarbetsplats till trots så gick allting i lås. På invigningen sommaren 2022 var alla parter väldigt nöjda, säger han.

- GreenHaus blev väldigt fint och estetiskt tilltalande. Huset är ju dessutom byggt enligt WELL och det är ett referensprojekt vi är stolta över.

.