Beijer/Bygg-Ole i Nacka vinner Guldtrucken

Foto: Beijer Byggmaterial

Inför omröstningen av årets Byggmaterialhandlare med temat hållbarhet stod Beijer med som två av fem finalister. Beijer Byggmaterial/Bygg-Ole i Nacka och Beijer Byggmaterial i Malmö. Två värdiga finalister bland hård konkurrens, som båda satsar stort på att hitta cirkulära flöden för trä och se till att det värdefulla materialet nyttjas till fullo, för att minska mängden avfall.

Beijer/Bygg Ole Nacka går som vinnare ur omröstningen för sitt projekt tillsammans med Nacka Vatten och Avfall och vinner Guldtrucken - Årets byggmaterialhandlare. För att skapa ett cirkulärt flöde för trä uppmanas besökare till kommunens kretsloppscentral att lämna återbrukat material i trä som brädor, reglar, och skivmaterial i en byggbod som Beijer sedan tar hand om, rensar upp och säljer det som går att använda som återbrukat material.

bild
Från vänster i bild: Peter Bergengren | Beijer Byggmaterial, Jens Karlsten | Beijer Byggmaterial, Mikael Andersson, Nacka Vatten och Avfall. Foto: Beijer Byggmaterial

- Vi vann Guldtrucken i hård konkurrens med många andra bra projekt. Det känns väldigt hedrande och det bekräftar att återbruk ligger helt rätt i tiden! Samarbetet med Nacka Vatten och Avfall ger oss värdefull kunskap om hur vi kan bidra till att minska avfallet inom byggbranschen och priset uppmärksammar, skapar intresse och bidrar till en förståelse kring cirkulära flöden och hur vi vänder avfallen till en resurs. Återbrukat byggmaterial begränsar uttaget av jungfruligt material och denna utveckling vill vi fortsätta leda. Tack för att ni tror på projektet! Säger Peter Bergengren, en av initiativtagarna från Beijer/Bygg-Ole Nacka.

- För Beijer är det självklart att återbrukat byggmaterial kommer vara en del av framtidens byggmaterialhandel. Vi behöver hitta fler cirkulära modeller i byggbranschen, vilket också speglas i de nya versionerna av miljöcertifiering av byggnader som är på gång. Vi räknar med att våra kunder är med oss på resan och märker redan att intresset finns för cirkulära lösningar, som t.ex. återbruk, för att minska mängden avfall och klimatpåverkan kopplad till byggnation, säger Alexandra Rosenkvist, Miljö- & Hållbarhetschef för Beijer Byggmaterial.

- Utvecklingsprojektet tillsammans med Nacka Vatten och Avfall är därför viktigt för oss och ett steg i vår utveckling att hitta koncept och affärsmodeller som går att skala upp. Genom samverkan kan vi se till att det träet som någon inte längre behöver kommer till nytta hos någon annan. Trä är en fantastisk resurs och en förutsättning för att vi ska klara de klimatmål som branschen satt. Branschen slänger mängder av material varje år och vi måste sluta slösa och skapa cirkulära system även för trä, avslutar Alexandra.

Hållbarhet är ett område där det just nu händer mycket inom byggmaterialhandeln och vi är väldigt glada att vårt pris väcker stort intresse och engagemang. Byggmaterialhandeln efterfrågar fler och tydligare regler för att aktivt kunna främja en ökad cirkulär ekonomi och Bygg-Oles satsning på återbruk av trämaterial är exempel på ett viktigt bidrag till hur byggmaterialhandeln kan minska klimatavtrycket från sektorn. Stort grattis Bygg-Ole i Nacka och fortsätt ert fantastiska arbete, avslutar Monica Björk, VD på Byggmaterialhandlarna.