4 projekt eller hobbyer som håller dig upptagen i sommar

unsplash

Har du äntligen kommit hem från jobbet för 4 veckors semester men har inte planerat vad du ska göra? Vi förstår var du kommer ifrån. När man jobbar en heltidsjobb så vill man ju inte planera semestern - det ruinerar både den lilla fritiden man har efter slutet på en arbetsdag och själva semestern.

 

I denna artikel finner du tips på allt ifrån att bygga om en skåpbil till en husbil till att bygga en altan samt några mer triviala saker man egentligen bara gör för att fördriva tiden.

 

Bygg en altan

 

Om du har ett hus där du bor permanent tillsammans med en besparing på mellan 10000 - 50000 kronor så har du möjligheten att spendera sommaren med ett altanbygge. Anledningen till att vi satte en så stor vidd mellan lägsta och högsta pris är på grund av att priset är väldigt beroende av altanens storlek. Om man räknar bort ROT-avdraget och bygger en relativt standardiserad altan brukar det kosta någonstans mellan 1300-2000 per kvadratmeter.

 

Se också till att bygga i rätt storlek om man vill undvika krav på bygglov - det krävs oftast inte bygglov om du bara ska bygga en 15-kvm altan på ett en- eller tvåvåningshus. Däremot kan du behöva skicka en anmälan till boverket med startbesked innan du kan påbörja bygget.

 

Det är en del jobb med bygge av en altan, men det kan tjäna en väl i många år när den väl är byggd. Du kan då efteråt lättare bjuda hem dina närmaste på middagar.

 

Bygg ett eget vindkraftverk

 

Om du bor på en kulle där det blåser väldigt mycket kan byggande av ett eget vindkraftverk vara en god och rolig upplevelse. Det involverar såklart en del elektroniklära men det är ju kunskaper man har nytta av i andra områden.

 

Skilj på växelström och likström

 

Ett vindkraftverk är ju väldigt enkelt och består av en generator och en propeller. Kom ihåg att det finns två typer av generatorer - Likströmsgenerator och växelströmsgenerator. Vad är skillnaden mellan dessa två? I en likströmsgenerator går strömmen alltid i en riktning - från pluss till minus. I en växelströmsgenerator “studsar” elen fram och tillbaka.

 

All ström som går via 220V genereras som växelström medan batterier och mindre elmotorer/generatorer går på likström - av en god anledning. Likströmsgeneratorer är mycket enklare byggda och därför billigare att producera. I tillägg är egentligen elmotorer och generatorer som går på likström samma sak - koppla motorn till ett batteri så snurrar axeln. Snurra axeln så går ström ut genom kablarna.

 

Förstå varför båda behövs

 

Så varför går inte allt på likström? Svaret är enkelt - säkerhet. Om din hand fastnar i en växelströmskabel så kommer du känna hur strömmen går igenom din kropp som en vibration - strömmen “blinkar”. Du har lättare att slita dig loss från kabeln och det tar längre tid innan du får brännskador. Skulle kabeln däremot ha gått på likström med samma spänning har du ingen chans att slita dig loss. Du blir helt enkelt rostad som en franska.

 

Enklaste lösning & kapacitet

 

På grund av denna skillnad så kommer du behöva koppla en likströmsgenerator (eller elmotor) till ett batteri, och sedan en separat adapter för att konvertera det till 220V växelström.

 

Ett sådant vindkraftverk räcker bra till att driva lättare elektrisk utstyr som datorer och mobiler - men räkna inte med att kunna driva en mikrovågsugn eller dammsugare under längre tid. Då skulle du behöva mer resurser än ett litet vindkraftverk.

 

Bygg om en skåpbil till en husbil

En annan rolig grej du kan prova är att bygga en husbil av en skåpbil. Fördelen med det är att du får själv bestämma inredningen, designen samt möbleringen själv. Många bygger egna husbilar bara för att få sin egna personligheter synliga genom sina projekt.

 

Med ett sådant projekt får du det bästa av två världar - En bil som man kan bo i och en rymlig skåpbil som man kan parkera som en vanlig bil. Detta går inte med alla vanliga husbilar, då en del av dem är stora som lastbilsflak.

 

Var dock beredd på trångboddhet - skåpbilar var aldrig byggda för att deras skåp där bak skulle byggas om till sovrum med diverse hushållsutrustning, så oftast får man en cockpit som är större än på vanliga husbilar, och därför mindre rum där bak.

Spela på ett onlinecasino

 

Vanligtvis brukar inte vi sitta och förespråka spelande, men bland dem som läser på den här sidan är det ju en viss andel som då och då skrapar trisslotter tillsammans eller köper lotter och skrapar själva, och för den som gillar sådan typ av spelande så kan en bra grej på sommaren vara att variera litegrann - och inte bara köra samma lott varje gång.

 

Idag finns det ju tusentals slottspel man kan spela både på mobil, surfplatta eller via dator om man så vill. De fungerar alla ganska likt de spelautomater ibland ser på vissa restauranger eller shoppingcentrum - Om man får tre av samma symbol på rad så vinner man. Skillnaden är dock att online finns det olika variationer baserade på färger, design, variationer i spelregler och teman.

 

Ett exempel på ett slotspel online som skiljer sig från vanliga spelautomater är Sweet Bonanza. Istället för tre på rad så ska man ha 8 av samma symbol på skärmen. Symbolerna måste däremot inte vara i rad utan kan hamna vart som helst på skärmen.

 

Slutsats

 

Som slutsats så vill vi med detta visa på en uppsjö av saker man kan göra på sommaren. Brister på planer innan man började semestern är ingen ursäkt för varför man ska sitta och inte göra någonting.