2015 började Hultsfreds kommun att få signaler om att det var trångt på deras skolor. Därför valde man att bygga ut den dåvarande Venhagsskolan, som i samband med utbyggnaden bytte namn till Målilla skola. Till tillbyggnadens fasader valde LBE arkitekt och Skanska att kombinera form och funktion med färgrika och hållbara fasadskivor från Rockpanel.
En rejäl satsning för framtiden. Så beskriver Hultsfreds kommun de investeringar som gjorts vid Målilla skola. Redan 2015 började kommunen att märka av trångheten på deras skolor, framför allt på grundsärskolan. Först valde man att använda en modulbyggnad för att lösa kapacitetsproblemet, men sedan bestämde kommunen sig för att hitta ett mer permanent och hållbart alternativ. Resultatet blev en tillbyggnad, där de befintliga skollokalerna skulle byggas ihop med befintlig förskola.
Till tillbyggnadens fasader valde LBE arkitekt, tillsammans med Skanska, ut hållbara fasadskivor från Rockpanel i fem olika färger. Med dessa kunde arkitekterna skapa en byggnad som både sticker ut och smälter in med skolans existerande byggnader.
En arkitektonisk utmaning
Att bygga en tillbyggnad som ska binda samman två existerande byggnader är inte så enkelt som det kanske låter. Det berättar Sandra Erlandsson, arkitekt på LBE arkitekt AB:
- Det är alltid en utmaning att bygga ihop två byggnader. I det här fallet var förskolan från en tidsepok och befintlig skola från en annan, så det var en arkitektonisk utmaning att skapa en tillbyggnad som bryter av samtidigt som den ska smälta in. Vi valde att rita en nutida byggnad som inte efterliknar någon av de gamla byggnaderna, men som samtidigt har rätt känsla och möter rätt krav för en skolmiljö. Därför blev Rockpanel ett bra val för fasaderna.
Sandra EBild: Erlandsson fortsätter:
- Kommunen ville ha en hållbar, tålig och lättskött skola med fasader som håller sig fina över tid. Det som gjorde oss intresserade av Rockpanel var att fasadskivorna var hållbara, återvinningsbara och innehöll återanvänt material. Att välja material ur ett hållbarhetsperspektiv är viktigt och med detta val fick vi både ett hållbart och spännande material att jobba med. Dessutom kunde vi leka med skivornas form och kulörer, och det gjorde att vi kunde skapa både en vacker och funktionell byggnad.
Ett smart material
Projektet utfördes i form av utförandeentreprenad och Skanska blev utsedda till generalentreprenör. De var ansvariga för själva byggnationen av skolan, samt montering av fasadskivorna. Dessutom var de med i kulörbeställningen. Jonathan Lönn, produktionsledare på Skanska, berättar:
- Kommunen ville inte ha ett helvitt hus, utan letade efter kontraster. I samverkan med arkitekterna valde vi ut fem färger av Rockpanels fasadskivor. Den stora delen av huset är vitt, men med färgklickar av bland annat rött, grått och orange. Det blev mycket snyggt och både vi och kunden är jättenöjda med resultatet. Dessutom är fasadskivorna väldigt enkla att underhålla och även byta ut om det skulle bli behov för det, vilket är perfekt för just skolmiljöer.
Han kompletteras av Sandra Erlandsson som avslutar:
- Det är ett spännande och smart material, som är bra för både montörer och oss arkitekter. Det är gjort av ett material som är lågt i vikt och enkelt för montörerna att hantera, och det är roligt för oss arkitekter att ha möjlighet att leka lite med det – både med form och kulörer. Vi ville ha en ganska neutral huskropp, men med instick av kulörer för att skapa lekfullhet, främja kreativitet och skapa djup och karaktär. Och det fick vi med Rockpanel.