Mögel ett allvarligt hot mot hälsan

Bild: Mögel är ett stort hälsohot och ska förebyggas så långt det bara går. Foto: David Benson.

Av Claes-Göran Hanberg

Fukt kan ge upphov till mögel som är en stor hälsorisk.

–Möglet kan bland annat förorsaka luftvägsirritation, astma och försämrat immunförsvar, säger Fredrik Haux på Arbetsmiljöverket, där han jobbar med frågor kring den viktiga inomhusmiljön på våra arbetsplatser. I en undersökning, Miljöhälsorapporten, gjord av Folkhälsomyndigheten år 2017, uppger 20 procent av de tillfrågade att de upplever hälsobesvär i bostaden, skolan och på arbetsplatsen. Hälsobesvären är vanligast hos dem som bor i hyreslägenheter. Ofta är fukten boven i dramat med dålig ventilation som ”medbrottsling”. Fukten leder i sin tur till mögel.

– Om det finns fukt och mögel i en fastighet ska det skyndsamt åtgärdas för att förhindra ohälsa. Det stadgar både miljöbalken och arbetsmiljölagen. Fastighetsägaren, respektive arbetsgivaren, har det juridiska ansvaret för detta och kan föreläggas ett vite om problemen inte åtgärdas, säger Fredrik Haux.

 

bild
Det kemiska processer och emissioner, som fukten skapar, kan i kombination med mögel bland annat ge upphov allergi. Foto: David Jensen.

Svårt att lägga fast gränsvärden

Fukt, vars uppkomst och källa kan vara svåra att fastställa, startar kemiska processer i luft och på olika material med ökade kemiska emissioner som följd. I kombination med mögel, och mögelsporer, toxiner (gifter från bakterier) och ämnesomsättningsgaser från möglet kan det vara en riktigt giftig cocktail.

– Men det är svårt att genom mätningar fastställa hur höga nivåer som krävs för att de ska påverka hälsan och hälsoeffekterna är i hög grad också individuella. Emissionerna kan leda till besvär som irritation i ögon, näsa och hals samt trötthet, yrsel och huvudvärk, säger Fredrik Haux.

Det fuktskadade materialet kan även frigöra illaluktande fettsyror och aldehyder från linoleummattor.

– Alkalisk fuktnedbrytning hos våtlimmade mattor på betong frisätter ammoniak och aminosyror. Terpener

- en kolväteförening från trämaterial - och formaldehyd från till exempel spånskivor avger också emissioner, säger Fredrik Haux.

 

bild
– Om det finns fukt och mögel i en fastighet ska det snabbt åtgärdas för att förhindra ohälsa, säger Fredrik Haux på Arbetsmiljöverket. Foto: C-G Hanberg

FTX-system ger god luftkvalitet

Barn kan drabbas av astma till följd av mögel. Vuxna som redan har astma kan få förvärrade besvär.

– Ny forskning antyder att även vuxna kan få astma av mögel, säger Fredrik Haux. Alla byggmaterial avger emissioner, särskilt om de utsätts för fukt och värme, men emissionerna klingar av över tid.

– Halterna av hälsovådliga ämnen är låga men kan ändå ge besvär hos överkänsliga personer.

Formaldehyd, som förr användes i spånplattor, kan orsaka irritationer i slemhinnorna och är också cancer - framkallande. Och terpener kan irritera luftvägarna, säger Fredrik Haux.

FTX-ventilation, från- och tilluftsventilation, vädrar ut föroreningar som emissioner, damm, och lukter men även fukt som kan orsaka mögelpåväxt.

– Finns det redan en mögelskada är det viktigt att den åtgärdas snabbt och att allt mögelskadat material byts ut. Den kan inte ventileras bort, framhåller Fredrik Haux.

Tidspressen ett hot i sig

Både vid nybyggnation och i ROT-projekt är det viktigt att man använder material med låg risk för fukt- och mögelproblem och att det finns en god och allmänt spridd kunskap om fuktproblematiken. En byggnad under uppförande, och materialet till den, bör skyddas mot väta genom att använda tält och presenningar. Även när materialet transporteras ska det väder - skyddas för motverka fuktskador.

– Tidspressen är stor i byggbranschen, där tid är pengar. Men det får inte leda till att man fuskar med en hälsovådlig inomhusmiljö som följd, säger Fredrik Haux.

Skyfall kan ge fuktskador

Den globala uppvärmningen kan enligt Fredrik Haux leda till ökade fuktproblem i framtiden.

– Intensiva skyfall kommer att bli allt vanligare. Då måste fasader och tak kunna stå emot dessa stora vattenmängder. Den globala uppvärmningen kommer också att ställa nya krav på material och byggteknik för att det inte ska bli för varmt inomhus. Att installera luftkonditioneringsaggregat i alla bostäder blir för dyrt och energikrävande. Istället kan man till exempel välja mindre fönster, installera persienner och markiser och föra in kyla i tilluften med ett FTX-system. Så den globala uppvärmningen är en stor utmaning även för byggbranschen, avslutar Fredrik Haux.