Taket är husets mössa – en viktig byggnadskomponent

Vintersäsongens ställer särskilda krav på taksäkerhet där istappar kan bli ett problem. 

Foto: June 66, Pixabay
Vintersäsongens ställer särskilda krav på taksäkerhet där istappar kan bli ett problem. Foto: June 66, Pixabay
Solar Panel  skeeze    Foto: Pixabay
Solar Panel skeeze Foto: Pixabay
Anni Carpelan, utvecklingschef, Fastighetsägarna Stockholm. 


Foto Fastighetsägarna.
Anni Carpelan, utvecklingschef, Fastighetsägarna Stockholm. Foto Fastighetsägarna.

Text: Mari-Louise Paulson



Fönster, fasader, portar och balkonger är sådant som syns på en byggnad. Men det mer osynliga husets tak glöms ofta bort. Det ska man inte göra menar Anni Carpelan, utvecklingschef, Fastighetsägarna Stockholm.

 

Det är viktigt att taket ses över och underhålls vid behov. Framför allt inför stundande vintersäsong så att man slipper obehagliga överraskningar menar Anni Carpelan Utvecklingschef, Fastighetsägarna Stockholm.  

– Fastighetsägare är sällan uppe på taket och ser efter hur taket mår. Det kan jag förstå för tak är inte "super exciting" och inget som man ser varje dag. Men tak är överlag en viktig byggnadskomponent som fyller en grundläggande, vital funktion, säger hon.

 

Taket är husets mössa

Hon menar att även om taket lever lite i skuggan av annat så är det en viktig del av huset, kanske till och med den viktigaste, inte minst under vintersäsongen. Anni Carpelan kallar taket för husets "mössa".

– Ett tak där det hänger stora istappar är ett tak som med stor sannolikhet läcker värme. Vid en snörik säsong med många väderomslag växer det istappar som kan bli farliga. Där tycker jag att branschen, sedan det skedde en tragisk olycka i Stockholm 2001, har tagit ett bra ansvar, säger hon.

 

Det är också på vintern när taken ska skottas och hållas isfria som det kan bjudas på trista överraskningar för den som inte ser över taket kontinuerligt.

– Fastighetsägare som behöver hjälp med att få bort snö och is måste veta vilka säkerhetskrav en entreprenör ställer för att gå upp på taket och se till att detta uppfylls. Om taksäkerheten inte är på plats kan det bli dyrt. När man till exempel måste ta in en skylift för att göra ett arbete eller skotta, säger Anni Carpelan.

 

Information om vad som gäller

Information om taksäkerhet går att få t.ex. via Fastighetsägarna, som årligen håller seminarier kring snö på tak och vilket ansvar fastighetsägare har. Annat som gäller är också regler från både Boverket, Arbetsmiljöverket samt branschstandarden för taksäkerhet som tagits fram av Taksäkerhetskommittén, TSK. Där kan det skilja lite mellan regelverk för själva byggnaden och arbetsmiljöregler den som arbetar på taket. För fastighetsägare gäller också att man har en underhållsplan där även taket är med.

 

Energieffektivisering och mijlötänk – sätter taket i fokus

Andra områden där taken kan ha en avgörande roll är när det gäller energieffektivisering. Att till exempel tilläggsisolera kan ge bra utdelning, dels slipper man stora istappar på vintern men framför allt för att det ger både lägre energikostnad och en mindre klimatpåverkan.

 

 

 

 

Under senare år har Anni Carpelan märkt att msätt ökan användningen av taken, tt ökan användningen av taken både när det gäller som yta och för miljön. inlopp. m mellanmänskånga av deras medlemmar jobbar aktivt med att på olika sätt öka användningen av taken, både som yta och när det gäller miljön.

– När vi pratar om klimat och Gretaeffekten så är energieffektivisering en stor fråga för fastighetsägare. Annat är solpaneler. Vi på Fastighetsägarna satte fokus på solel under 2018 och där ser vi att användandet växer. Ett förenklat regelverk för bygglov har bidragit i den utvecklingen och det är ju jättekul att så många intresserar sig och engagerar sig i solenergi, säger Anni
Carpelan.

 

Tips inför vintersäsong och taksäkerhet:

 

  • Se över taktsäkerheten inför snösäsongen. Har du tak som behöver skottas måste sådant som snörasskydd, avtal med en entreprenör som hjälper sig att avlägsna snö vara på plats. Tänk på dem som befinner sig nere på gatan.

     
  • Skotta säkert – anlita någon som vet hur man gör för att skotta säkert.

 

  • Fastighetsägarna har information på hemsidan. Det finns också kontraktsmallar för fastighetsägare tecknar avtal för snöskottning av tak.
  • Kolla upp Boverket branschregler (BBR) och branschstandard taksäkerhetskomittén.



    Fakta:


    Fastighetsägarna är en branschorganisation som med hjälp av kunskap, samverkan och påverkan skapar så goda förutsättningar som möjligt för fastighetsbranschen. Organisationen har länge arbetat för de nya tuffare reglerna mot svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning av hyreslägenheter.