Den 5 mars fick Malmö sin första kompletta spaanläggning. Anläggningen som tillhör livsstilsboendet Victoria Park är öppen för allmänheten. I en vacker och avkopplande miljö erbjuds besökaren ett traditionellt spautbud spetsat med spännande innovationer.
På Victoria Park Spa möts antikt och modernt. Vardagligt och exklusivt. Omgivningarna runtomkring genljuder i arkitekturen där hav, sand, himmel och kalksten dominerar materialvalet.
Och det var just mötet mellan tradition och nytänkande som utmanade arkitekten Maya Iwdal när hon vässade pennan för ett av hennes hitintills roligaste uppdrag.
– Det har varit oerhört spännande att arbeta med detta projektet. Att skapa offentliga miljöer ger många gånger fler möjligheter än att arbeta med exempelvis bostäder, säger hon.
En av hennes stora förebilder är hennes tidigare lärare Sten Samuelsson. 1978 ritade han delar av byggnaden och hans influenser från bland annat antiken går igen i byggnadens ståtliga pelare och de ödmjukt rundade valven.
När det gäller materialen är de noga och omsorgsfullt utvalda.
– Inför planerna av ett sådant här uppförande måste man vara uppmärksam på materialets egenskaper. Om de lämpar sig för utomhus- eller inomhusbruk. Även färgval är viktigt att avväga, säger Maya Iwdal.
Blandningen av ljusa och mörka träslag visar sig främst i det stora poolområdet, som separeras från spaets kafédel med hjälp av en tunn glasvägg. Här har takets furu fått lasyr och den mörka nyansen i trävirket bryter kontrasten mot den ljusa italienska golvplattan från serien Milestone. Plattan har en vacker matt struktur som även minskar risken för att folk ska halka när de kommer från dusch eller de olika bastubaden.
Artificiellt solljus
I poolområdet gör sig även högteknologin påmind. Verksamhetens operativa chef, Jan-Peter Borglin, informerar om att endast några knapptryck kan framkalla artificiellt solljus. De destinationer som för närvarande går att välja är: Miami, Mauritius och Bali. Efter en sådan inställning är det sedan bara att slå sig ner på soldäcket och njuta.
– Man kan säga att det är som en mycket effektiv ljusterapi, säger han.
Jan-Peter Borglin kommer närmast från en karriär som hotellmanager för TT-line. Det som han tror kommer att vara skillnad på att leda denna sortens verksamhet jämfört med den till sjöss, är närheten till besökarna.
– Många av våra besökare är ju människor som bor här och det gör ju att man lättare kan ha en dialog med kunderna, se vad de vill ha och behöver, säger han.
När det gäller responsen på Victoria Park Spa, tror han att den kommer vara positiv. Han menar att det länge har funnits en efterfrågan på ett dag-spa och att Victoria Park Spa blir det första, kompletta sådana. Läget tror han kommer vara en ytterligare förstärkare, speciellt närheten till Köpenhamn och Lund. Det kommer vara många som kan unna sig några timmars njutning utan att behöva ta sig alltför långt bort.
Jan-Peter Borglins intentioner är att hela tiden ha utveckling för synen. Fungerar inte något i verksamhet eller utbudet ska man inte vara rädd att förändra. Annars skulle han redan nu vilja likna utbudet med ett jättelikt smörgåsbord där man kan välja bland många olika tjänster, produkter och upplevelser.
Skönhetstradition och ny hälsokunskap
Spa-kulturen har på senare år växt sig stark över hela världen. Och på Victoria Park Spa har man valt att utgå från den japanska trenden att blanda klassisk gammal skönhetstradition med ny hälsokunskap och avancerad hudvårdsteknologi. All personal är utbildad och särskilt rekryterade för att ge en personlig och högkvalitativ service.
I de sju olika behandlingsrummen kan man välja bland en rad olika massage och hudvårdsterapier. Stället har även sina egna specialkomponerade produkter. Sensai och Comfort Zone är de mest förekommande varumärkena.
– Jag tycker att det är underbart att få arbeta i en sådan här miljö, säger hudvårdsbehandlaren Carolina Jeppsson.
Liksom sina kolleger är hon klädd helt i vitt. Vit rock och vita byxor. Sedan Victoria Park slog upp i höstas har hon hunnit träffa många av de boende, men nu ser hon framemot att även ta emot gäster utifrån.
– Jag är nyfiken på vilka som kommer hit, säger hon.
Hon tror att det kommer locka många yngre personer. Män som kvinnor. Hon menar att människor har blivit mer hälsomedvetna överlag.
Detta kan Jan-Peter Borglin skriva under på. Under sina många inspirationsresor världen över har han märkt att hälsa står högt i kurs. Han tror inte att det behöver vara en nackdel att man inte har övernattningsmöjligheter.
– Spa ska ju vara något enkelt. Något som förgyller vardagen. Tanken är också att det ska gå snabbt, säger han.
Här finns även goda gym resurser. Den som vill kan få en personlig tränare eller delta i gruppträningar. Det nya är även att man kan få ett USB-minne att koppla till en dator som på ett översiktligt sätt kan redovisa och dokumentera ens träningsresultat. Och de flesta har ett eget utformat träningsprogram.
Livsstilskoncept från Florida
I nuläget rymmer Victoria Park 133 lägenheter. De som bor här är personer från 30 och uppåt. Vanligast är det att par som sålt sitt hus och som har utflugna barn flyttar hit.
– Men konstigt nog har vi inte så många danskar som vi trodde, säger vd för Victoria Parks livsstilsboende, Peter Strand vid en rundvisning.
Lägenheterna är i själva verket omvandlade kontorslägenheter och huset vilar på en gammal husgrund. Det var Eurocs vd Sten Lindh som var eldsjälen bakom arkitekturen. Han hade ett gammalt munkkloster från 1200–talet som förebild och det är utifrån detta som arkitekt Sten Samuelsson sedan kunde påbörja sina ritningar.
Sten Lindh hade även andra intentioner. En var att använda sig av koncernens egna byggmaterial så långt det gick och en annan var att havet och kalkbrottet skulle gå igen i färgnyanserna.
De gamla valven är bibehållna, vilket återigen förstärker det klassiska och det moderna på ett intressant sätt.
Hissen är direkt ansluten till lägenheterna. Det vill säga att man kommer direkt in i lägenheterna utan att behöva ringa på en dörr. Detta upplevs som en kontrast till de öppna, gränslösa utsikterna över kalkbrottsfälten som man kan beskåda från de tillhörande terrasserna, som idag går i tre olika väderstreck.
Inflyttningen har skett successivt. Många av de boende har endast sett en ritning på sina lägenheter innan de flyttade in. Men Peter Strand har ännu inte hört att någon skulle vara kritiskt till det.
Livsstilskonceptet är hämtat från Florida och började som en form av seniorboenden. Tanken var att människor skulle få en komfortabel vardag, tillgång till omfattande service och en rad gemensamma utrymmen att vistas i. Victoria Park är uppbyggt på liknande sätt.
Peter Strand tror att det är fler länder som kommer ta efter konceptet.
– Vi är i dagsläget det enda land i norra Europa som har den här typen av boende. Men jag tror att det finns planer på gång för andra liknande boenden, säger han.
Han menar att fördelarna är många. Det rika utbudet av fritidsaktiviteter och de gemensamma utrymmena, som består av: lounger, restauranger och så nu det nytillkomna spaet kommer, tror han, att bidra till en högre livskvalité.
– I länder där man umgås mer har man kunnat visa på längre livslängd. Jag tror att denna sortens boende är bra för alla som vill ha ett socialt och händelserikt liv, säger han.