Halvlek för Nya Karolinska Solna

Foto: Martin Stråmo
Foto: Martin Stråmo
Foto: Martin Stråmo
Foto: Martin Stråmo

Nya Karolinska Solna har nu kommit halvvägs. Företrädare från flertalet medverkande i projektet samlade pressen för att berätta vad som gjorts hittills och vad som återstod. Bygget, som är landstingets största investering någonsin, ska stå helt klart i oktober 2017.

Mycket av pressvisningens fokus låg just på byggets kostnad, 14,5 miljarder kronor. Dagens Nyheter publicerade nyligen en artikel om projektets kostnad, som blir dyrare än väntat med nya delprojekt som ständigt tillkommer. Även en strålbyggnad ska byggas för 600 miljoner kronor, ytterligare ett torg ska anläggas, nytt kök ska byggas samt thorax ska byggas om. Men när NKS väl är utbyggt kommer sjukhuset att vara i en klass för sig. Torbjörn Rosdahl, Stockholms landstingsråd, försvarade kostnaden.

- Är det Sveriges dyraste sjukhus? Jo. Det kostar att bygga ett modernt sjukhus. Men jag säger att vi ska ge stockholmarna det bästa som kan erbjudas, säger Torbjörn Rosdahl, som var den första talaren. Vi kunde ha byggt det billigare, på en äng, Årstafältet. Men då hade vi inte fått närheten till Karolinska Institutet. Vi valde att bygga på en besvärlig tomt för att få närheten till KI, Solnavägen, till Stockholm. När vi upptäckte hur dyrt det blev så bad jag om att vi skulle vända på alla stenar. Men vi kom fram till att vi får mycket för pengarna. Jag är övertygad om att vi har gjort rätt.

Fullhöjd redan uppnådd
1 700 personer arbetar med NKS varje dag, en siffra som kommer öka något de närmaste åren, tills det är klart. Arbetarnas och administrationens baracker står i klungor - staplade på höjden och bredden - och formar en liten by, med kontor, matsalar, restaurang och omklädningsrum.

- Vi har kommit så långt att vi har nått full höjd på själva sjukhuset, berättar Pär Olsson, vd för Skanska Healthcare. Inne i sjukhusdelen pågår ett intensivt arbete med att sätta upp väggar och montera installationer. Vi har kommit längst i den del där vi började. Den delen lämnar vi över år 2016.

Enbart enkelrum
Sjukhuset kommer enbart att ha enkelrum.
- Patienten alltid först är vår vision. Enkelrummet är ett lyft för patientmiljön. Det ökar också patientsäkerheten - personalen kan arbeta ostört kring patienten.  Rummen är så stora att man kan samla team på rummet. Alla patienten har också ett eget hygienutrymme för att minimera risken för infektioner, säger Annika Tibell.